Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sećanje: Na današnji dan pre 90 godina rodio se Živojin Milenković - narodni glumac

rssBookmark and Share

Niš 26.01.2018.

Milenković se rodio u Nišu, pre 90 godina. Glumačku karijeru počeo je u Niškom narodnom pozorištu, kasnije prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, gde je glumio do penzionisanja, a neko vreme je u Nišu bio profesor književnosti.

Sećanje: Na današnji dan pre 90 godina rodio se Živojin Milenković - narodni glumac

Živojina Žiku Milenkovića pamtimo po sporednim ulogama u kultnim eks-ju filmovima i serijama. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava.

Pojavljivao se u najrazličitijim epizodama, ali njegovo lice uvek je izazivalo laki smešak publike - bilo da ga je prepoznala kao ujaka Soću u "Vrućem vetru", ministra u filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota", ili inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma "Kako je propao rokenrol", ali ga više znaju kao Garca u "Srećnim ljudima" i deda Trajka u seriji "Porodično blago".

Žika iza sebe ima više od 30 filmova, više od 300 TV emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava - bio je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u nekom momentu i upravnik.

Važio je za "narodnog" glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog "širokim narodnim masama". Možda su ga baš zato i zaobilazila priznanja, po pravilu rezervisana za one koji "pomeraju granice".

Nije imao problem s tim - jednom prilikom je navodno izjavio kako bi voleo da ostane upamćen kao glumac koji u karijeri nije dobio nijednu nagradu.

Žika Milenković je rođen 1928. godine u Nišu, gde je 1947. godine započeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Kasnije mu se vraćao kao glumac, reditelj i upravnik. I Žikin otac Aleksandar bavio se malo glumom u KUD „Car Konstantin”. Pozorišnu karijeru Žika Milenković nastavio je u BDP-u i ostao mu veran sve do penzionisanja. Milenković je završio Višu pedagošku školu i bio nastavnik književnosti u Nišu. Ali, ljubav prema glumi odredila mu je drugačiji životni put.

„U pozorištu je drugačije, vreme duže traje. Prvo se predstava sprema, ekipa se uigrava i onda se izađe pred publiku. A to što sam završio književnost, tako je moralo da bude. Tada nije postojala Akademija za pozorište, a glumci su angažovani iz amaterskih družina. Studirajući književnost, izučavao sam istovremeno i glumački zanat, pričao je Milenković.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.


#   Niš   pozorište   glumci   film   Akademija   8. mart   Živojin Milenković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima