Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ako kasnite sa porezom 35 dana, biće vam konfiskovana imovina!

Bookmark and Share

12.07.2014. Blic

Građani i preduzeća koji nisu platili porez već posle 35 dana kašnjenja mogu da očekuju oduzimanje imovine ili blokiranje računa u banci.

Ako kasnite sa porezom 35 dana, biće vam konfiskovana imovina!

Novi Zakon o poreskom postupku predvideo je rok od 30 dana u kojem poreznici moraju poslati opomenu za neplaćen porez, plus pet dana za reklamaciju. Takvo pravilo će, za razliku od starih propisa, poreznicima dati pravo da krenu u prinudnu naplatu već posle 35 dana od momenta kada je porez trebalo platiti.

Poreski stručnjak Milica Bisić kaže da je u novi zakon uveden rok u kojem Poreska uprava mora poslati opomenu za plaćanje poreskog duga.

“Takvo pravilo poreznike sada obavezuje da u prinudnu naplatu krenu već po isteku roka i vremena predviđenog za izjašnjenje dužnika. U starom zakonu nije postojao rok u kojem poreznici moraju izreći opomenu, pa se moglo dogoditi da dužnik bude opomenut i posle šest meseci dugovanja”, pojasnila je Bisićeva za „Blic“.

Prinudna naplata može značiti blokiranja računa dužnika u banci ili oduzimanje imovine koju poreznici kasnije prodaju. Poreznici preduzećima mogu zapleniti i potraživanja, odnosno prihode koje dužnik dobija od svojih kupaca. Poreznici su nedavno Miroslavu Bogićeviću, vlasniku „Farmakoma“, oduzeli rudnik „Zajaču“ sa 3,8 hektara zemlje i pet objekata. Krajem maja ove godine, Poreska uprava je ponudila na prodaju lokal u Lazarevcu koji je oduzela preduzeću „Optika“, u vlasništvu Dragana Đurića.

Novi zakon predviđa mogućnost plaćanja poreskog duga na rate, najduže do 24 meseca, uz mogućnost odlaganja plaćanja u prvih godinu dana. U tom slučaju, iznos najmanje mesečne rate ne može biti niži od polovine iznosa najveće rate.

 

Komentara: 1


#   porez   Poreska uprava   imovina   dugovi   Milica Bisić   prinudna naplata   Zakon o poreskom postupku
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Goran, 12.07.2014.:
    Sve je to lepo, samo je filozofija : Videla zaba da se konj potkiva pa digla nogu....Efikasna naplata je jako bitna za funkcionisanje i smisao drzave, a jeli se pitao neko od cega ljudi zive i mmogu li da kupuju hleb i sta se proizvodi u ovoj drzavi? KAd to rese svaki mehanizam za efikasnu naplatu je dobro dosao.....Ovako nema nikakve logike...ali ako ja to znam kako neznaju oni koji sede u foteljama?


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima