Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić o tome koliko traje minimalac od 40 hiljada dinara: „Nekoliko dana, pretpostavljam"

Bookmark and Share

04.10.2022. Danas, Blic, Južna Srbija Info

Premijerka Ana Brnabić gostovala je u emisiji „Jasno. Kao dan“, na Bilc TV gde je govorila o aktuelnim političkim temama, ekonomskoj situaciji, i energetskoj krizi, prenosi list Danas.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Premijerka je na pitanje voditeljke „Da li će grejna sezona početi na vreme?“ odgvorila potvrdno, i dodala da svakodnevno prati vremensku prognozi i to kakva bi ova zima mogla da bude.

“ Deluje da će oktobar biti nešto topliji nego što je standard za oktobar, što je dobro, ali mi ćemo krenuti sa toplim probama. Ali nam je svaki dan važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više para za neke nove projekte koji nisu u oblasti energetike“, rekla je Brnabić.


Rekla je i da država daje sve od sebe da ove zime ne dođe do nestašice energenata i da je dobro što je zvaršen Balkanski tok i gasovod kroz Bugarsku.

Prokomentarisala je i navode mogućim restrikcijama struje.

„Dajemo sve od sebe da ne bude restrikcija struje i zaista se ozbiljno pripremamo za to, što uključuje naravno i mere štednje. Mi smo odlučili da naše građane finansijski nagradimo za štednju, dakle ono što kreće sad od 1. oktobra. Uveli smo posebne mere za državne objekte, videli ste da su ukinuli i i ovu dekorativnu rasvetu“, rekla je premijerka.

Kada je upitana da prokomentariše to što je minimalac povećan na 40.000 i da li se slažem s tim da taj novac nije dovoljan za život, rekla je:

„Složićemo se, bez ikakve sumnje! Ali ćemo se takođe složiti i da je pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra“.

Voditeljka ju je zatim pitala koliko njoj može da potraje 40.000 dinara na šta je ona odgovorila „Nekoliko dana, pretpostavljam“, a zatim je dodala „Mi smo došli na nezaposlenost od 8,9 odsto i ono što je tu važno, evo, minimalna zarada. To su neke teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili, i to je nekako svrha našeg bavljenja politikom. Ovo je rast minimalne zarade u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti, došli smo na 8,9 odsto. Prosečna neto zarada u Srbiji takođe kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosečnoj neto zaradi“, rekla je ona.

Više u (emisiji) emsiji TV Blic.

Komentara: 0


#   Ana Brnabić   ekonomija   potrošačka korpa   minimalac
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima