Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krkobababić u Prokuplju završio posete okruzima

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.07.2017. Beta

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić posetio je danas Opštinu Prokuplje u okviru programa podrške i sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Krkobababić u Prokuplju završio posete okruzima

"Obilaskom Topličkog okruga završavamo posete okruzima i predstavljanje program mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a sve s ciljem da sačuvamo srpska sela, da im omogućimo da žive", rekao je Krkobabić novinarima.

Sastanku je prisustvovao  poslanik Darko Laketić, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predsednici drugih topličkih opština, kao i predstavnici zadruga i poljoprivrednika iz Toplice.

"Ono što ćemo prvo učiniti to je revitalizacija postojećih zadruga i osnivanje novih. Planiramo da u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji formiramo ili stavimo na zdrave noge 500 zadruga. Za tu namenu iz budžeta Srbije izdvojeno je 25 miliona evra", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, pokretanje privredne aktivnosti je udarni ekonomski deo programa koji podrazumeva i unapređenje infrastrukture u smislu izgradnje zdravstvenih ambulanti, pošta, škola, crkava i naravno zadruga kako bi srpsko selo funkcionisalo na najbolji način.

Kako je istakao Krkobabić u interesu poljoprivrednika je njihovo povezivanje u zemljoradničke zadruge.

"Cilj je da objedinimo mala poljoprivredna gazdinstva kojih u Srbiji ima oko 631.000, na kojima radi oko 1.400.000 ljudi. Oni rade nevidljivo, niko ne tretira te male parcele od po 2,5 hektara u proseku na kojima ljudi sebi obezbeđuju egzistenciju", rekao je Krkobabić.

On je posebno naglasio da ova Vlada planira da ulozi velika sredstva baš u tu oblast i da je to odlika samo ove Vlade, odnosno da ni jedna prethodna na ovaj način nije brinula o malim poljoprivrednim proizvođačima.

"Vreme je da se i tu uloži novac a radi se o velikoj sumi novca koji je namenjen za postojeće zadruge i to u iznosu do 100.000 evra, ali i za novoformirane za koje je planirano 50.000 evra inicijalnih sredstava", precizirao je Krkobabić.

"Od sledeće godine počeće formiranje složenih zadruga za šta je planirano od 500.000 evra do milion evra. To su zadruge koje bi po vertikali povezale već formirane i omogućile da ono što proizvedemo i preradimo, damo nekom i da nam to izveze što bi rešilo aktuelne i velike probleme proizvođača sa otkupom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda", kazao je ministar.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u selu Resinac kraj Prokuplja da je jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije formiranje što većeg broja zemljoradničkih zadruga.

Istakao je i da je ostvarivanja interesa poljoprivrednika osnovni cilj formiranja novih zadruga.

Dodao je i da je prijatno iznenađen što je i na teritoriji prokupačke opštine već formirana jedna takva zadruga.

Prema njegovim rečima zadrugari na osnovu projekata i biznis planova mogu da dobiju subvencije i bespovratna sredstva za kupovinu mašina i druge opreme.

Krkobabić je napomenuo da su im na raspolaganju subvencije i bespovratan sredstva i za izgradnju skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, sistema za navodnjavanje, sadnica i druge opreme.

Direktor zadruge "Topličko sunce" Vladan Orlović, koja je formirana pre dva meseca, je rekao da ta zadruga ima pet članova koji poseduju blizu 100 hektara zemlje.

Orlović je rekao da je ta zadruga formirana i radi pojeftinjenja proizvodnje, dobijanja subvencija za kupovinu poljoprivrednih mašina kao i druge opreme.

Kao razloge za formiranje zadruge naveo je i uvođenja novih standarda i tehnologija u proizvodnju i lakši plasmana proizvoda pod povoljnijim uslovima na tržištu.

Dodao je da i poljoprivrednici, ne samo iz ovog, već i drugih sela mogu da joj pristupe.

Komentara: 0


#   Prokuplje   subvencije   Toplički okrug   Nebojša Vukadinović   Darko Laketić   predsednik opštine   zadruge   Milan Krkobabić   Aleksandar Simonović   Resinac   Vladan Orlović   Topličko sunce zadruga   bespovratna sredstva   regionalni razvoj
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}