Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Smanjene devizne rezerve, NBS štitila dinar

Bookmark and Share

14.02.2018.

U januaru su, kako je izvestila Narodna banka Srbije, devizne rezerve smanjene za 314 miliona evra i iznosile su 9,65 milijardi evra.

Fonet
Fonet

Ali, ako se posmatraju samo neto devizne rezerve, jedine koje su zaista pod kontrolom Narodne banke, one su na kraju januara iznosile 7, 9 milijardi evra i smanjene su za celih 361 milion evra.

Najveći negativan efekat na devizne rezerve imalo je kretanje kurseva najvažnijih valuta, evra i dolara, na međunarodnom finansijskom tržištu, pošto se najveći deo deviznih rezervi nalazi upravo u ovim valutama. Zbog međuvalutnih promena srpske rezerve su stanjene za 141, 2 miliona evra. Na ime razduživanja države po osnovu deviznih kredita potrošeno je 61, 3 miliona evra, a još 111, 5 miliona evra je NBS potrošila prodajući devize na međubankarskom deviznom tržištu. Naime, NBS je u januaru prodala čak 180 miliona evra na deviznom tržištu „radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa“ kako glasi standardno objašnjenje Narodne banke. U ovom periodu dinar je nominalno izgubio 0, 2 odsto vrednosti u odnosu na evro.

S obzirom da je dinar već na prilično visokom nivou u odnosu na evro koji je juče vredeo 118, 43 dinara, neki ekonomisti smatraju da jak dinar više šteti ekonomiji nego što od njega ima koristi.

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da je Srbija jedna od retkih zemalja koja sa ovako skromnim ekonomskim rezultatima ima ovako jaku valutu.

„Održavanje kursa dinara je već dugo praksa Narodne banke koju ja odavno kritikujem. Oni stalno govore da intervenišu na deviznom tržištu zbog prevelikih oscilacija kursa, ali sam duboko ubeđen da je to štetno. Jak dinar stimuliše uvoz, a destimuliše izvoz. Pa pogledajte samo kako smo preplavljeni stranom robom“, napominje Kovačević.

Da je dinar precenjen slaže se i ekonomista Ljubomir Madžar koji podseća da je to politika još od 2001. godine kada smo imali ogromne prilive deviza po osnovu privatizacije i donacija.

„Narodnoj banci su vezane ruke za neku značajniju devalvaciju vrednosti dinara jer bi mnoge firme završile u bankrotu. Slabljenje dinara značilo bi da njihovi dugovi u devizama postanu veći, što bi u velikom broju slučajeva značilo da obaveze preduzeća postanu veće od njihove imovine što je u stvari put u bankrot“, ukazuje Madžar. On dodaje i da postoje mnogi otpori značajnijim promenama u politici kursa.

On napominje i da se u javnosti percipira da kada jača dinar da je to znak privredne snage.

„To naravno nije tačno, ali ljudi veruju u to. A vlasti im se prilagođavaju“, ocenjuje Madžar.

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije najveće devizne rezerve imali smo u decembru 2012. godine kada su ukupne rezerve iznosile 12, 87 milijardi evra, a devizne rezerve bez rezervi poslovnih banaka su iznosile 12 milijardi evra. U januaru 2017. godine, pre godinu dana bruto devizne rezerve su iznosile 11, 36 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve bile na nivou od 9, 85 milijardi evra. Istovremeno dok su devizne rezerve padale, kurs dinara prema evru je jačao. Tako je 1. januara 2017. jedan evro vredeo 123, 96 dinara, dok je januar ove godine završio na nivou od 118, 74 dinara. To je nominalno jačanje dinara od 4, 4 odsto. Istovremeno inflacija u Srbiji je iznosila tri odsto, a u evrozoni 1, 5 odsto, što znači da je dinar realno ojačao u odnosu na evro za skoro šest odsto. To teško da odražava odnos privreda Srbije koja je tokom prošle godine porasla za manje od dva odsto i evrozone čiji privredni rast u 2017. se procenjuje na 2, 2 odsto.

M. Obradović

Komentara: 0


#   NBS   kurs  dinar
@
[ Dodaj komentar ]