Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Probna ekploatacija mrkog uglja u Aleksinačkim rudnicima

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.09.2019. RTS, Aleksinac Net

Posle pauze od 30 godina, u Aleksinačkim rudnicima počelo je probno iskopavanje uglja.
U prvoj fazi iskopano je oko 3.000 tona uglja, koji će se koristiti u industriji.

Probna ekploatacija mrkog uglja u Aleksinačkim rudnicima

Trideset godina posle velike rudarske nesreće u Aleksinačkim rudnicima, ponovo se kopa mrki ugalj. Za sada je to samo probna površinska eksploatacija.

"To je za mene život. Ja se u ovome snalazim, ja ne znam drugo da radim. Ja sam rudar", kaže upravnik Ljubiša Stanojević.

Po energetskoj vrednosti ovaj ugalj je dvostruko jači od onog za domaćinstva. Može se koristiti u industriji i termoelektranama.

Prema analizama koje su rađene 1970/80-tih godina ovakvog mrkog visokokaloričnog uglja tu ima oko šest miliona tona, dok su rezerve uljanih škriljaca koje se nalaze sa ove strane veće od milijardu i po tona. To omogućava eksploataciju za narednih nekoliko decenija.

"Za mene znači produžetak života ovih ljudi ovde u okolini rudnika konkretno, koji odumire polako", kaže radnik Milorad Savanović.

Sa skoro 1.500 radnika rudnik u Aleksincu bio je, do rudarske nesreće, nosilac privrednog rasta opštine.

"Nada da će rezultati tih istraživanja pokazati ekonomsku isplatovost eksploatacije sirovina koje mi još uvek imamo u velikim količinama", kaže Nenad Stanković predsednik Opštine Aleksinac.

Upravnik Ljubiša Stanojević, kaže da ovo za njega više nije nada, nego java, nije ni san, nego je istina i da sada može i u penziju.

Da bi kompletne zalihe uglja bile na raspaloganju, potrebno je da opština i država pomognu u izmeštanju korita reke Moravice u dužini od 1.300 metara.

Dejan Tasić, RTS

video...

Komentara: 2


#   Aleksinac   uljni škriljci   Moravica   Nenad Stanković   Aleksinački Rudnik   Subotinac   ugalj   Ljubiša Stanojević   Milorad Savanović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-)

  Aleksandar, 15.09.2019.:
  Da li je neko pitao Aleksinčane da li žele površinsku eksploataciju uglja i koje su posledice toga?

  Da li vam je više stalo do stotinak radnih mesta, ili do čistog vazduha?

  Moderni trendovi u svetu su da se masovno odustaje od prljavih goriva.

  Ko će da nadomesti gubitak proizvođačima paprike iz Bobovišta i okoline, jer tu prljavu papriku niko neće želeti da kupi.

  I ostaje ono večito pitanje postavljeno predsedniku opštine - da li je Aleksinac poljoprivredna ili industrijsko-rudarska optšina. Kada je u pitanju površinska eksploatacije (uglja i škriljaca) onda je to nespojivo sa poljoprivredom.

  Mislim da bez javne rasprave ovakvo ponašanje opštine nema smisla!

 • (+2) (-)

  Aleksandar, 16.09.2019.:
  Koji je mozak dozvolio površinsku eksploataciju mrkog uglja na samo par stotina metara od fabrike vode?!?!

  Osnovi energetike - ekološki problemi, pri proizvodnji uglja (Rudarsko-geološki fakultet)

  Pri proizvodnji uglja podzemnom eksploatacijom praktično nema uticaja na životnu sredinu, jer se primenom odgovarajućih metoda eksploatacije mogu eliminisati eventualna sleganja terena

  Negativan uticaj površinske eksploatacije, pored privremenog zauzimanja i izmene namene zemljišta, gde se nalazi ležište uglja, odražava se još i na:
  - zauzimanje dodatnog poljoprivrednog zemljišta koje se angažuje za smeštaj jalovine;
  - odvodnjavanjem površinskih kopova vrši se uticaj na nivo i režim podzemnih voda;
  - zaštitom površinskih kopova od površinskih voda menjaju se vodni tokovi i utiče na mogućnost navodnjavanja okolnih parcela;
  - zagađenje vazduha prašinom utiče negativno na stanovništvo i poljoprivredne kulture u blizini kopova;
  - otkopavanjem uglja menja se reljef zemljišta, utiče na klimu, izmeštaju se postojeći objekti infrastrukture ili grade novi koji služe eksploataciji uglja ili objektima pripreme uglja, čime se takođe smanjuju površine poljoprivrednog zemljišta;
  - narušavaju se estetske vrednosti okoline i dolazi pojave buke usled rada mehanizacije.


[ Dodaj komentar ]