Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dragana Sotirovski odbranila nezavisno novinarstvo

rssBookmark and Share

Aleksinac 18.03.2016.

Dragana Sotirovski, urednica niškog RTS-a je ostvarila još jednu pobedu.
Iako smo navikli da njene pobede budu vezivane za novinarske nagrade, ovoga puta Dragana je stala u odbranu profesije i ponovo pobedila.

Dragana Sotirovski odbranila nezavisno novinarstvo

U sudskom sporu koji je protiv Dragane pokrenula Ljiljana Isaković, nekadašnja direktorka Specijalne bolnice u Sokobanji, bilo je puno problema i pritisaka da se novinarka osudi, samo zato što je izveštavalo u skladu sa pravilima novinarske struke. Posle pokušaja da suđenje započne u Nišu, i nastavka u Beogradu, kraj je došao juče. Ljiljana Isaković je povukla tužbu, a sve je krenulo ovako.

Ljiljana Isaković je pre nekoliko meseci tužila urednicu dopisništva RTS-a u Nišu Draganu Sotirovski zbog njenih izveštaja o neregularnostima u Specijalnoj bolnici. Tužba je podneta jer je g. Sotirovski javnosti iznela informacije da je Ljiljana Isaković zaposlila sina i ćerku u bolnici i da ih je o trošku bolnice slala na usavršavanje i zato što je novinarka objavila da je Specijalna bolnica u postupku privatizacije.

Prethodno je direktorka Isaković uputila pretnje novinarki Sotirovski, o čemu su izveštavali mnogi mediji. Pored ovoga, poslovodno i sindikalno rukovodstvo Specijalne bolnice uputilo je krajem novembra i početkom decembra 2014. više pisama generalnom direktoru RTS-a u kojima su bez argumenata osporavali profesionalizam novinarke Sotirovski. Vrhunac je bila preteća poruka da je Sotirovski persona non grata u bolnici „Sokobanja”.

Godinu dana ranije, direktorka Isaković je u telefonskom razgovoru direktno pretila Dragani Sotirovski, zbog čega je novinarka podnela krivičnu prijavu, ali su Prvo osnovno, a zatim i Više tužilaštvo ocenili da pretnje nisu toliko ozbiljne da ugrožavaju bezbednost novinarke.

Hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“. Sotirovski je bila izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe tadašnje direktorke bolnice Ljiljane Isaković. Ljiljana Isaković je bila 12 godina direktorka ove ustanove u čijem Statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina.

Poslednjih godina protiv direktorke Isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa 900 hiljada dinara, a direktorka sa 65 hiljada dinara.

Najnovije vest kaže da je Opštinsko javno tužilaštvo u Aleksincu u međuvremenu podnelo optužni predlog sudu u Aleksincu protiv Ljiljane Isaković, za zloupotrebu službenog položaja.


#   Aleksinac   Sokobanja   Ljiljana Isaković   Dragana Sotirovski   RTS   sud   tužba   specijalna bolnica   Više tužilaštvo
#GradonacelnicaN @rts_vesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima