Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ishitrena promocija lošeg ukusa, odlične knjige Marije Ranđelović

rssBookmark and Share

Banovina 22.10.2016. Z.S. Južna Srbija Info

Dugo najavljivana promocija odlične knjige, koja zaslužuje epitet udžbenika "Obrazovna politika i medijska pismenost" dr Marije Ranđelović, pala je na ispitu medijske kulture.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Marljivost i upornost nisu uvek garancija dobrog ukusa, a to upravo dokazuje događaj - promocija nove knjige dr Marije Ranđelović iz Niša, na privremnom radu u Beogradu, održanog u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Autorka, o čijem radu treba reći samo reči hvale, očigledno se nije praktično snašla u temi o kojoj sama piše u svojoj novoj knjizi. Duh promocije protekao je u palančko-kič atmosferi, koji Banovina (Univerzitet u Nišu) ne zaslužuje. 

Uspavanu atmosferu prepune sale poznanika i rodbine, koji su zasigurno spontano i iskreno želeli da prisustvuju još jednom dokazu napredka i uspeha Marije Ranđelović je remetila uporna zvonjava mobilnih telefona.

Gradski turbo-političari, nekada izvršni funkcioneri loklne vlasti kao gosti, sa sumnjivim moralnim, intelektualnim i ljudskim potencijalom, skloni svom površnom medijskom promovisanju i senzacionalnosti (samo da sam viđen), rukovodioci javnih preduzeća, samo su pojačali osećaj onog pitanja: "Šta se dešava i šta ja radim ovde, kad je tema promašena".

Brz i iskreno zaslužen profesionalni napredak autorke Marije Ranđelović, nije uspeo bar u ovom primeru da isprati sveobuhvatnost teme o kojoj piše, pritom su upravo za to krive društvene mreže, toliko kritikovane na samoj promociji. Za taj previd i defakto nesuspeh, "kriva" je sama autoraka, verovatno zaslepljena rečima hvale i "obožavanja" takozvanih prijatelja na Fejsbuku, sklonih poltronstvu.

Ovo je odličan primer u karijeri Marije Ranđelović za njen duhovni razvoj, koja će potpuno razumeti ovaj tekst, znati da izvuče pouku i pritom položi ispit ne nekom sledećem "popravnom". 

Sama promocija je imala svoj klasičan tok .. Izdavači . . Reč izdavača, reč profesora i kao šlag na tortu i osveženje, Mirjana Bobić Mojsilović, koja je pokušala da "izvadi" učmalu atmosferu u svom poznatom gradskom (čitaj urbanom) maniru "beogradskog kruga dvojke".  Da, . i uspela je u tome. Bez nje, Mirjane, veče bi se pretvorilo u toliko već viđeni otaljavajući skup sponzora i dužnika.

Kulturno-umetnički nastup (nikad čuli) gastarbajterske grupe iz Beča pod nazivom "Dinamka i Di-džej Grapeli" po principu uvežbanosti "srešćemo se na koroni" samo je još više doprineo "brzoj estradnoj" organizaciji promocije, ponavaljam, jako dobre knjige.

U nekom futuru, sa manje emocija i manje samoljubivosti, autorka će potpuno zasluženo opravdati svoj novi status "člana kruga dvojke".


#   društvene mreže   promocija   mediji   Banovina   Univerzitet u Nišu   Marija Ranđelović   Mirjana Bobić Mojsilović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima