Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fondacija Slavko Ćuruvija - Ubistva novinara: istina na čekanju

Bookmark and Share

10.04.2017. Južna Srbija Info

Slavko Ćuruvija fondacija u saopštenju povodom godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije zahteva od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za ubistvo, kao i da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva Dade Vujasinović i Milana Pantića

Fondacija Slavko Ćuruvija - Ubistva novinara: istina na čekanju

U utorak, 11. aprila, navršava se 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“. Prvog juna navršiće se dve godine od početka suđenja za ubistvo. Kraj se još uvek ne nazire.

Pre nekoliko dana navršile su se 24 godine od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović. Predistražni postupak je i dalje u toku.

U junu će isteći 16 godina od ubistva Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti“. Uprkos povremenim najavama da će uskoro doći do proboja u istrazi ovog slučaja, još uvek čekamo konkretne rezultate.

U protekloj godini zabeležen je drastičan porast pritisaka na novinare u Srbiji. Uprkos tome što je nedavno formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj učestvuju Tužilaštvo, policija i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, novinari i dalje od države iščekuju jasan signal da pretnje i napadi neće biti tolerisani.

U međuvremenu, medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak. Uhvaćeni između čekića i nakovnja političkih i ekonomskih pritisaka, nezavisni mediji se gase ili prestaju da budu nezavisni. Mnogi su se otvoreno i bez srama stavili u ulogu propagandističkih partijskih glasila. Pravo građana na objektivno informisanje ugroženije je nego bilo kad u našoj modernoj istoriji.

Slavko Ćuruvija fondacija zahteva od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva Dade Vujasinović i Milana Pantića, i da oštro i odlučno pokažu da su spremni da brane bezbednost svih novinara u Srbiji danas.

Istovremeno, tražimo od javnosti da nas podrži u borbi za istinu o počiniocima i nalogodavcima ubistava novinara i borbi za bezbednost onih koji danas obavljaju taj odgovoran posao, samo i isključivo da bi očuvali pravo javnosti da zna.

Slavko Ćuruvija fondacija


#   policija   ubistvo   novinari   mediji   radna grupa   Fondacija Slavko Ćuruvija   Slavko Ćuruvija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima