Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Apsolutni izbor direktora u Nišu: Rušenje pravnog poretka i priznanja, ili dogovor?

rssBookmark and Share

14.10.2017. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Iako zvaničnici u Nišu tvrde da glavna reč na jučerašnjem sasatanku GrO SNS nije bila postavljnje direktora javnih preduzeća i da se rad Komisije za izbor istih ne dovodi u pitanje, realno stanje govori drugačije.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Osnovno pitanje, čemu rad legalno izabrane Komisije, kada se njeni rezultati delom ne priznaju i prepravljaju, odnosno kada se od prvorangiranih kandidata traži prećutno povlačenje i ustupanje drugo bodovanom, i na taj način se daje veštački legitimitet Komisiji za izbor direktora i odbornicima na glasanje, a sve zarad političkog kompromisa u istoj stranačkoj opciji.

Jučerašnji predlog (nije više aktuelan)

VODOVOD: GORAN ĐORĐEVIĆ (umesto Dejana Andrejevića)

MEDIJANA: DRAGOSLAV PAVLOVIĆ (umesto Bratislava Vučkovića)

PARKING SERVIS: IGOR VUČIĆ

TRŽNICA. DEJAN DIMITRIJEVIĆ ( sporno, nije konkurisao)

Nakon rezultata, primorani na povlačenje?

Kandidati dva "najjača" javna preduzeća u Nišu JKP "Naissus", Dejan Andrejević i JKP "Mediana" Bratislav Vučković, prema saopštenju Komisije za izbor direktora, "osvojili" su najviše bodova, sada bi prema nezvaničnim saznanjima, morali da se povuku, odnosno odustanu od kanditature, nakon jučerašnje odluke u "Beogradu", i pisma iz Centrale koje je juče pročitano u sedištu niških naprednjaka uz brojno negodovanje i uobičajenu razmenu "srpskih" reči. U novoformiranom spisku stoje imena nekih drugih, odnosno drugorangirani kandidati i osoba koje je predložena za direktora JKP "Tržnica", koja čak nije ni konkurisala na to mesto.

Priznanja za rad nemaju efekat

Protekle četiri godine rada JKP "Naissus", ovekovečene su brojnim priznanjima iz oblasti privrede iz zemlje i regiona, kao i najvišim gradskim zaslugama. 

Novonastala haotična situacija, izavana delovanjem gradskih čelnika i ličnim animozitetom aktera priče, poništava upravo njihove donedavne odluke i najviša priznanja?!

Opozicija ogorčena traži vanredne izbore

Foto. Južna Srbija

Opozicija odavno ogorčena, najvaljuje ovaj put borbu do kraja i raskrinjkavanje tromesečne farse oko izbora direktora javnih preduzeća.

Dejan Petković, odbornik i zamenik šefa odborničke grupe pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini grada Niša kaže da,

"U odsustvu elementarne ljudske pristojnosti i političke korektnosti, bez iole namere da se rukovodi principima legaliteta i transparentnosti, koji su dva osnovna, jedina i nužna uslova za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu, koalicija na vlasti, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, ovih dana čini sramotni presedan, nezabeležen u novijoj istoriji Grada. Nakon raspisivanja konkursa, u atmosferi kuloarskih dogovaranja i drskih kombinatorika, obesmišljavajući prijave čak 120 naših sugrađana koji su se javili na konkurs, SNS i koalicioni kompanjoni, odlučuju da preskoče svaki zakon, svaku uredbu Vlade i svaku granicu pristojnosti i stvar reše na partijskom nivou.

Nakon tromesečne farse, o direktorima neće odlučivati ni komprovitovana komisija, ni Gradsko veće, a očigledno ni najviše telo, gradska Skupština", kaže Petković između ostalog i dodaje da Gradski odbor pokreta „Dosta je bilo“ traži momentalno poništavanje konkursa za direktore javnih preduzeća, ostavku gradonačelnika Bulatovića i Gradskog veća, raspuštanje Skupštine Grada i raspisivanje vanrednih loaklnih izbora.

Pravni (ne)instrumenti

Kako će ovu "pravno-političku fantaziju", negiranje odluke Komisije, izabrane od istih onih koji danas pokušavaju da je ospore, objasniti i provući kroz Skupštinu grada Niša, ravno je političkoj nadrealnosti u situaciji kada se i neupućenim građanima Niša otvaraju vidici, niko ne može da predvidi.

Sednica niškog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se glasa o izboru kandidata još uvek nije ni zakazana, a u predlogu proširenog dnevnog reda koji su odbornici dobili, nema ove tačke.

Najnovije vesti

Prema najnovijim nezvaničnim saznanjima, u toku popodneva ponovo je vršena rotacicija kandidata, kako bi imali legalni prolaz u Skupštini grada Niša.

VODOVOD: Igor Vučić (umesto Dejana Andrejevića)

Po svoj prilici, ovo će biti dug produžen, politički vikend sa nesanicom, za sve aktere priče iz teksta.

Komentara: 0


#   Goran Đorđević   SNS   javna preduzeća   Gradsko veće     Južna Srbija region   Mediana JKP   Bratislav Vučković   Dragoslav Pavlović   Parking servis   Dejan Andrejević   Skupština grada Niša   Gradska skupština   Gradski odbor   Naissus JKP   Dosta je bilo   Bratislava   Komisija za izbor direktora   Igor Vučić
@sns_srbija @DostaJeBilo @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}