Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas se obeležava Svetski dan deteta

rssBookmark and Share

20.11.2015. Južna Srbija Info

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana.

Foto: evrsac.rs
Foto: evrsac.rs

Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Dečja prava
Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine, a koju su ratifikovale 193 zemlje.

Osnovni principi Konvencije su:

pravo na život, opstanak i razvoj,
najbolji interes deteta,
pravo na participaciju
pravo na nediskriminaciju

Srbija (Tanjug)

Svetski dan deteta obeležava se i u Srbiji danas, a zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović smatra da u Srbiji ima pomaka, ali da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se deci obezbedilo poštovanje i ostvarivanje njihovih prava.

Kao neke od ključnih problema ona je istakla da još uvek nije izgrađen efikasan sistem zaštite dece od nasilja, da nisu razvijene usluge podrške i pomoći deci sa smetnjama u razvoju i teško bolesnoj deci, kao i njihovim porodicama, niti sveobuhvatan pristup deci koja žive i rade na ulici kao grupi koja je višestruko marginalizovana i ugrožena.

"Deca žrtve nasilja nemaju na raspolaganju dovoljne zaštitne i mere pomoći i podrške. Mere prevencije i zaštite koje treba da preduzimaju različiti organi nedovoljno se primenjuju, a među organima ne postoji puna saradnja i razmena informacija", rekla je Tanjugu Stevanović.

Niš (NTV)

Deca u poseti Gerontološkom centru

Deca iz centra “Mara“, doma “Duško Radović“ i iz hraniteljskih porodica posetila su Gerontološki centar sa čijim su se korisnicima družili i ulepšali im svakodnevicu priredbom.

Povod je Međunarodni dan deteta, a ideja je da svako dete izabere po jednog stanovnika Gerontološkog centra koga će posećivati s vremena na vreme.

Na svoj dan, deca iz doma “Duško Radović“, centra “Mara“ i hraniteljskih porodica odlučila su da daruju svoje vreme I pažnju onima kojima je to najpotrebnije – korisnicima Gerontološkog centra.

Ideja da mališani na svoj dan poklone humanost onim starijima potekla je od Uprave za dečiju, socijalnu I primarnu zdravstvenu zaštitu.

Komentara: 0


#   Romi   deca   zaštitnik građana   godišnjica   Gerontološki centar   nasilje u porodici   hraniteljske porodice   Ministarstvo prosvete   Mara centar   žrtve nasilja   Svetski dan deteta   vršnjačko nasilje     inkluzija   Gordana Stevanović   Dom Duško Radović   prava deteta
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima