Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godišnji izveštaj LAF-a: Mediji u Nišu nisu zainteresovani za istraživačko novinarstvo

rssBookmark and Share

Niš 22.06.2016. Južna Srbija Info

Najveći broj medija u Nišu nije zainteresovan za sistematično, kontinuirano i profesionalno bavljenje istraživačkim novinarstvom povodom korupcijskih tema, ocena je LAF-a u svom godišnjem izveštaju.

Godišnji izveštaj LAF-a: Mediji u Nišu nisu zainteresovani za istraživačko novinarstvo

U skladu sa Lokalnim planom za borbu protiv korupcije Grada Niša LAF je sačinio Godišnji izveštaj o stanju korupcije i antikorupcije za Grad Niš za 2015.godinu.

Mediji

Najveći mediji u Nišu: Televizija Belle amie, Televizija Zona plus, Televizija Kopernikus i Narodne novine od septembra 2015. godine ne prate rad LAF-a, a Niška televizija ga ne prati od novembra 2015.

U Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, koji je Savet za borbu protiv korupcije objavio u februaru 2015. godine, svi ovi mediji, izuzimajući Nišku televiziju koja nije analizirana, označeni su kao mediji koji su vlasnički, finansijski i uređivački bliski vlastima.

Svi oni, izuzev Niške televizije, prestali su da izveštavaju o LAF-u kada je ovo telo započelo monitoring Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnoginformisanja i najavilo da će monitorisati način izveštavanja budžetski podržanih medija.

Niška televizija, koja je predhodno prilično ažurno pratila aktivnosti LAF-a, „izbacila“ ga je iz programa odmah nakon što je njen novi vlasnik potpisao kupoprodajni ugovor i preuzeo uređivanje televizije. BIRODI, koji, po niškom Lokalnom planu za borbu protiv korupcije koordinira procesom monitoringa i evaluacije tog plana, ocenio je da je ovakav odnos niških medija prema LAF-u „dokaz da u Srbiji postoji cenzura“.

LAF Niš

Kompletan izveštaj LAF-a možete pogledati ovde:

http://www.lafnis.rs/wp-content/uploads/2016/05/LAF-Godisnji-izvestaj-za-2015.pdf


#   Niš   mediji   korupcija   Narodne novine   LAF   BIRODI
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima