Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro izrada socijalnih karti za nekadašnje borce

rssBookmark and Share

Niš 08.11.2018. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Darko Bulatović, gradska većnica Tijana Đorđević Ilić i direktor Centra za socijalni rad Sveti Sava Zoran Jović. obišli su danas Udruženje boraca "Gvozdeni puk" gde su sa članovima udruženja razgovarali o realizaciji projekta prikupljanja informacija za stvaranje socijalnih karti boraca, kao osnovnog dokumenta na osnovu kog će Grad moći da pruži pomoć ljudima koji su branili otadžbinu i njihovim porodicama.

Uskoro izrada socijalnih karti za nekadašnje borce

Kako je rečeno, od preko 6000 koliko se procenjuje da je bilo učesnika rata u Nišu, do sada je prijave popunilo nešto nešto više od 1000 tako da je važno ubrzati anketiranje i što pre okončati ovaj posao.

Gradonačelnik je poručio da je lokalna samouprava osetila odgovornost da i u praktičnom smislu pomogne borcima, ne samo na priči i rečima, već i na konkretnim delima i izdvajanjima novca iz budžeta, čime se pokazuje i odnos Grada prema tim udruženjima, kao i poštovanje prema ljudima koji su branili zemlju.       

On je rekao da će biti stvorene pretpostavke da se naredne godine, izdvoji mnogo više od 5 miliona dinara, koliko je za ovu namenu, izdvojeno ove godine.

Većnica Tijana Đorđević Ilić i direktor Jović naglašavaju da  će se ovim projektom dobiti potpuna analiza stanja u kome su borci i njihove porodice, i prema rezultatima te analize proceniti šta su stvarne potrebe ljudi, i kakve usluge treba pružiti porodicama a da one njima budu stvarno i najpotrebnije.

Većnica Ilić je dodala da će se po usvajanju budžeta Grada Niša za narednu godinu raspisati i konkurs za dodelu sredstava udruženjima koja okupljaju nekadašnje borce za finansiranje njihovih programskih aktivnosti, čime se stvara mogućnost da  lokalna samouprava i na taj način pomogne borcima i njihovim porodicama.

Anketiranje se za sada obavlja u prostorijama udruženja Gvozdeni puk  u Mesnoj kancelariji Čair u Dušanovoj ulici, a aktivisti ovog udruženja kažu da će narednih dana početi obilazak i okolnih sela, kako bi se i ljudima koji nemaju mogućnosti ili vremena da dođu do centra grada pomoglo da budu anketirani i popisani, kako bi stekli pravo na pomoć. Jedna od ideja je i da se ovaj projekat proširi na teritoriju čitavog Okruga, gde se procenjuje da ima oko 17.000 nekadašnjih boraca.

Komentara: 0


#   Niš   borci   Darko Bulatović   Gvozdeni puk   lokalna samouprava   Ana Đorđević   Centar za socijalni rad Sveti Sava   Tijana Đorđević   socijalne karte   Udruženje Gvozdeni Puk
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima