Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Još jedna zmija pronađena u Vranju, ovaj put otrovnica

rssBookmark and Share

Vranje 04.05.2017. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Dva dana zaredom, dve zmije nađene su u Vranju: Jedna u autobusu, a druga u privatnom automobilu, ovog puta radi se o otrovnici.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Zahvaljujući saradnji između grada, komunalne policije i Udruženja „Poskok“ iz Vladičinog Hana, gmizavci su uhvaćeni i vraćeni u prirodu. Ove životinje su zaštićena vrsta u Srbiji i ne smeju se ubijati.

Dok je putnike u autobusu preplašio stepski smuk, koji je bezopasan za ljude, u automobilu Dragana Stanisavljevića otkrivena je  zmija otrovnica.

Vlasnik je juče boravio u selu Mazarać i pretpostavlja da je moguće da je zmija tamo ušla u automobil. On je to primetio tek jutros kad je izvirila ispod haube.

Komunalna policija i Vladica Stanković iz Udruženja „Poskok“ odmah su intervenisali. Ali, zmija se sakrila duboko u unutrašnjosti motora.

- Nekada i tri sata ne možemo da je lociramo. Jer auto je takav ima mnogo šupljina  i može svuda da se zavuče. Evo, i sada moramo auto da teramo na kanal kako bi mogli da sve pregledamo.“

I tek nakon gotovo dva časa otkrivena je  na dnu automobila. Iz komunalne policije poručuju građanima da ih odmah obaveste, ukoliko primete zmije jer  u samoodbrani, iz straha mogu i da ugrizu.

Ivica Tašković načelnik Odeljenja komunalne policije kaže da su zmije osetljive na vibracije, te se ne smeju uznemiravati na taj način. Potrebno je nekad i nekoliko sati da se one primire i da ih stručno lice pronađe.

Sada kada je sezona izleta otvorena  neophodno je znati i kako da se ponašamo u prirodi, ukoliko doživimo neprijatan susret ovakve vrste.

Goran Zlatanović, iskusni planinar kaže da ukoliko zmiju primetimo, a obično se kriju u visokoj travi moramo zastati, primiriti se, vratiti nekoliko koraka unazad i životinja će otići svojim putem. Osim toga kada pođemo na izlet moramo se i adekvatno obući, potrebne su duboke patike i dugačke pantalone.

Sigurno će ovakvih poziva biti još, bar dok ne dođe do prvog zahlađenja koje se najavljuje pred početak vikenda.

Komentara: 0


#   Vranje   policija   Vladičin Han   automobili   zmije   komunalna policija   Vladica Stanković   otrovnica   Mazarać   Poskok udruženje   Goran Zlatanović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima