Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški gimnazijalac Dimitrije Golubović osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj

rssBookmark and Share

Niš 15.05.2023. Niške vesti, Južna Srbija Info

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Golubović učenik trećeg razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi održanoj minulog vikenda u Grčkoj, u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja.

Foto: Fejsbuk - privatna arhiva
Foto: Fejsbuk - privatna arhiva

Dimitrije je izborio učešće na filozfoskoj olimpijadi pobedio na državnom tačmičenju organizovanom krajem marta u Požarevcu.

Zadatak u Grčkoj bio je pisanje eseja na engleskom jeziku, a ocenjivalo se filozofsko razumevanje teme, ali i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost.

„Pisao sam esej o Hjumovom citatu koji govori o subjektivnosti morala. Imao sam tremu, ali je nestala kada sam napisao prvu stranu“, rekao je Dimitrije i dodao da mu je izuzetno drago što je osvojio zlatnu medalj na koju na filozofskoj olimpijadi.

Uspeh mladog Nišlije je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir da je on u gimnaziji u odeljenju za učenike posebno nadarene za informatiku i da u dosadašnjem školovanju nije imao časove filozofije.

„Filozofiju volim od malena i učim je kod kuće pošto je moja majka Bojana profesor filozofije.Volim i književnost, ali ipak sam se opredelio za IT odeljenje u srednjoj školi, a ne smer društvenog usmerenja, jer mi je zanimljivo programiranje. U sedmom razredu imao sam odličnog nastavnika informatike, njegovi časovi uvek su mi bili zanimljivi jer smo rešavali različite problem i tada sam shvatio da volim i programiranje. Na kraju školovanja imaću znanje iz informatike koje ću moći i dalje da koristim, ali nameravam da studiram filozofiju, jer je ona ipak moja najveća ljubav. Mislim da je najzačajnija, da je osnova svih nauka“, kazao je Golubović.

Prema njegovim rečima, filozofija je u njegovom životu stalno prisutna. Svakoga dana ponešto pročita i nauči, gleda predavanja na internetu i piše eseje. „Bitno mi je da stalno budem koncentrisan, da razmišljam o nekoj temi i kad šetam i kad radim neke lakše zadatke. Mnogo mi znači pomoć majke u pripremama za takmičenja. Ona ima iskustva u tome jer je spremala druge učenike za takmičenja, a jedan njen učenik je 2017. godine osvojio zlato na Međunarodnoj olimpijadi“, objasnio je Golubović. Na takmičenjima se pišu eseji na engleskom jeziku, dodao je on, tako da se za takmičenja priprema prvenstveno čitajući, pišuću eseje i analizama šta u njima treba da popravi, strukturu ili filozofsku potporu.

„U mom smeru u školi je akcenat stavljen na programiranje, matematiku i fiziku, a to su predmeti koji po mišljenju mnogih nemju nikakvu vezu sa filozofijom. Međutim, meni filoziofija mnogo pomaže jer sam zahvaljujući poznavanju filozofije razvio svoj pristup u rešavanju zadataka iz programiranja, matematike i fizike. Naučio sam da sve najpre dobro organizujem, pa da onda gledam detalje“, istakao je Golubović.

On je kazao da su mu omiljeni filozofi Kant i Vitgenštajna, ali prvenstveno Kant i njegovo učenje.

„Mnogo filozofskih škola može da se njegovim učenjem pobije i da se složi. Sve ima smisla nakon Kanta i u mnogim raspravama, što mi se posebno dopada, on može da dođe kao poslednja reč“, objasnio je mladi Nišlija koji namerava da se po završetku studija posveti i pisanju proznih dela na zanimljiv način.

Izvor: Niške vesti

Komentara: 0


#   Niš   Grčka   takmičenje   zlatne medalje   Gimnazija Bora Stanković   Dimitrije Golubović   filozofija   Filozofska olipijada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima