Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Učenici OŠ "Radoje Domanović" u Nišu delili ljubav: „Blokiraj mržnju - podeli ljubav", najvažnija lekcija koju su niški osnovci danas naučili

rssBookmark and Share

Niš 23.09.2022. Južna Srbija Info

Učenici Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Nišu danas su imala priliku da bolje razumeju značaj suprotstavljanja govoru mržnje, rasizmu i diskriminaciji. Deca su učestvovala na radionici organizovanoj u okviru zajedničke kampanje Evropske unije i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju - podeli ljubav!“.

Učenici OŠ "Radoje Domanović" u Nišu delili ljubav: „Blokiraj mržnju - podeli ljubav", najvažnija lekcija koju su niški osnovci danas naučili

Današnjem događaju u OŠ "Radoje Domanović", prisustvovali su ambasadori kampanje, naši poznati glumci Milena  Radulović i Slaven Došlo, kao i mlade evropske ambasadorke Teodora Cekić, Adrijana Nikitović i Anđa Stanojković.

Događaj je otvorila direktorka škole Dušica Tričković, dok su se Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obratili prisutnima. Nakon uvodnih reči, deca su imala priliku da pogledaju i razgovaraju o izložbi dečijih radova, kao i da razgovaraju sa ambasadorima kampanje.

Direktorka škole Dušica Tričković je u svom pozdravnom govoru rekla: „Naša je dužnost osnaživanje dece da ne ćute kada se osećaju loše ili trpe nasilje. Podrška koju škola pruža učenicima je neophodna za njihovo bezbedno i zdravo odrastanje. Put demokratskih vrednosti kojim vodimo naše učenike, je put slobode govora, razvijanja kreativnosti i pozitivnog stava prema školi, sebi i životu.”

Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu rekao je: „Blokiraj mržnju, podeli ljubav ključna je poruka rada Saveta Evrope za ravnopravnost i različitost u Srbiji. Internet kampanja se fokusira na mlade ljude, gde oni provode dosta vremena. Biti svestan i delovati za ljudska prava svih je ključni element kompetencija za demokratsku kulturu, kako ovde u Nišu, tako u Srbiji i celoj Evropi.“

Kampanja se sprovodi u saradnji sa projektom „Kvalitetno obrazovanje za sve“, u čije ime je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, istakao: „Projekat Kvalitetno obrazovanje za sve jedan je od najvažnijih projekata koji se trenutno realizuje u našem obrazovnom sistemu, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i Evropske unije. Tokom ovog projekta učenici i nastavnici mogu da se upoznaju sa načinima razvoja demokratske kulture, kao jedne od osnovnih kompetencija za život. Takođe, projekat je značajan za povezivanje i razvijanje interkulturalne tolerancije, razumevanja i važnosti prepoznavanja govora mržnje.

Milena Radulović, glumica i ambasadorka kampanje obratila se prisutnima: „Deca i mladi su nažalost svakodnevno izloženi raznim negativnim uticajima na društvenim mrežama, a ono što na vas ostavi jak utisak jeste govor mržnje. Postoji grupa ljudi koja svakodnevno, aktivno mrzi na internetu. Važno je, da te ljude i apriori negativne komentare ignorišemo, takođe je važno da ako neko direktno mene maltretira, o tome ne ćutim. Važno je da razgovaramo sa roditeljima, nastavnikom ili nekim starijim kome verujemo. To što pročitas o sebi, ili čujes u školi, vrlo često nema nikakve veze s tobom i osobom u koju ćes izrasti, već sa onom koja vređa. To što ćeš se poveriti šta ti se događa nije sramota. Sramota je ako si ti onaj koji voli da ponizi i vređa nekog drugog. Iako to može da izgleda kul ili kao neka pozicija moći, razmisli da li želiš da budeš dobar čovek i drug, ili ćeš sticati poene ponižavajući druge. Umanjući druge, na prvom mestu umanjujemo sebe. Primećuj lepe stvari, čitaj lepe stvari, govori lepe stvari. I ne ćuti, ako te nešto muči!

Slaven Došlo, glumac i ambasador kampanje istakao je: „Smatram da je veoma važno da shvatimo da naše reči i dela mogu da ostave ozbiljne posledice na druge ljude. Način na koji komuniciramo može da bude u korist razumevanja i ljubavi ili pak u korist podela i mržnje. Tu smo da podsetimo da je uvek lepše živeti u tolerantnom društvu gde različitosti čine celinu i obogaćuju svačiji život“.

„Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!" kampanja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno na ugrožene i manjinske grupe. Internet omogućava slobodno izražavanje mišljenja, ali stvara lažan utisak da komentari ne ostavljaju tragove, dok naprotiv, ostaju zauvek. U onlajn svetu svako može postati žrtva govora mržnje, bez obzira na društveni status, godine i pol. Govor mržnje najčešće pogađa ranjive grupe kao što su žene, manjine i osobe sa invaliditetom.

Kampanja „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” se odvija onlajn, putem stranica na društvenim mrežama (FacebookInstagramTwitter), kao i kroz javne događaje. U ove aktivnosti uključene su istaknute javne ličnosti, institucije i aktivistkinje/aktivisti, koji će kroz lična iskustva, svedočenja i razmenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Kampanja se sprovodi u okviru projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Ovaj program podržava ključne lokalne aktere i korisničke institucije u Srbiji i na Zapadnom Balkanu u borbi protiv diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, kao i u borbi protiv diskriminacije prema manjinama i promovisanju prava LGBTI osoba, a posebno je usmeren prema ugroženim grupama u našem društvu.

Događaju su prisustvovali rukovodilac Školske uprave Niš Predrag Nešović i direktorka JPU "Pčelica" Svetlana Mitić.


#   Niš   Pčelica PU   Turska   Školska uprava   Radoje Domanović OŠ   Zapadni Balkan   Predrag Nešović   Svetlana Mitić   Erazmus   Dušica Tričković
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima