Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počast slavnim junacima Topličkog ustanka

rssBookmark and Share

Prokuplje 27.02.2024. Južna Srbija Info

U Prokuplju je u ponedeljak odata počast i sećanje na jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji - Toplički ustanak, obeležavajući 107. godišnjicu od tog narodnog protesta protiv okupatora u Prvom svetskom ratu. Uz najveće državne i vojne počasti, svečanost je održana u centru grada, gde su na spomenik Topličkim junacima, palim u prvom svetskom ratu, položeni venci zahvalnosti i poštovanja.

Foto: Grad Prokuplje
Foto: Grad Prokuplje

Delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, predstavnici Grada Prokuplja, kao i brojna boračka udruženja i organizacije učestvovali su u ovoj svečanosti.

Pre početka oficijalnog dela ceremonije, sveštenstvo crkve Sveti Prokupije služilo je parastos za sve poginule vojnike i stradale u ustanku. Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović istakao je značaj Topličkog ustanka i njegov doprinos oslobođenju, naglašavajući da se i danas treba gorditi tim našim nasledstvom i nastaviti borbu za slobodu i napredak.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Dejan Antić, uputio je poruku o značaju sećanja na herojski Toplički ustanak, istakavši da sloboda i nezavisnost Srbije treba da budu najvažniji ciljevi svakog sugrađanina.

Obeležavanje 107. godišnjice Topličkog ustanka prosledilo je i program sa muzičkim i literarnim elementima, uz učešće hora crkve „Svetog Prokopija“ i članova Književne omladine Prokuplja.

Na ovaj način, grad Prokuplje i njegovi stanovnici pokazali su posvećenost održavanju i proslavinju istorijskog nasleđa, sa nadom i verom u bolju budućnost, ujedinjeni u sećanju na junake koji su se pred stogodinu ustavili u odbranu slobode i dostojanstva.

 


#   Prokuplje   prvi svetski rat   Toplički ustanak
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima