Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomoć za poplavljena romska domaćinstva

rssBookmark and Share

Niš 04.07.2014. JužnaSrbija.Info

Javno komunalno preduzeće „Tržnice“ iz Niša, u saradnji sa prokupačkim Udruženjem Roma i Stručnom službom mesnih zajednica Opštine Prokuplje, obezbedili su humanitarnu pomoć za domaćinstva romske nacionalnosti koja su pretrpela štetu u poplavama.

Pomoć za poplavljena romska domaćinstva

-Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji, rukovodstvo grada Niša, koji je osnivač JKP “ Tržnice“, odlučilo je da sajamski prostor  stavi u funkciju za prikupljanje pomoći za poplavljena područja. U velikoj akciji , u kojoj su učestvovali  građani Niša , kao i javna i privatna preduzeća,  radnici  „Tržnice “, zajedno sa volonterima,  danonoćno  su radili  i prikupili oko 300 kamiona  humanitarne pomoći , rekao je direktor JKP “Tržnice“ Niš Radovan Milojević.  

        Prema njegovim rečima, na inicijativu Udruženja sindikata romske populacije za prikupljanje sekundarnih sirovina, tri kamiona humanitarne pomoći, koja sadrži  hranu, odeću, obuću , vodu i sredstva za higijenu, izdvojeno je za romska domaćinstva u Prokuplju.

      Direktor Stručne službe mesnih zajednica u Prokuplju , Ivica Krstović, je rekao  da  je  pomoć namenjena najugroženijim  romskim domaćinstvima  iz naselja  Mala Guba, Tabakmala, Markov kamen  i oni koji žive pored gradskog groblja, a da će narednom akcijom biti obuhvaćina i druga romska naselja. 

        I jedinom legalizovanom romskom naselju Mala Guba živi oko 250 Roma, u 47 objekata, od kojih je skoro polovina poplavljeno.

        Predsednik Udruženja Roma i direktor Regionalnog nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dejan Živković je istakao da Udruženje Roma Prokuplje i  lokalna samouprava  rade na obezbeđivanju sredstava za izgradnju odbrambenog bedema  u dužini od 400 metara,  od mosta ka Berilju.

       -Sve aktivnosti usmerili smo  kako bismo našli donatore  koji će nam obezbediti sredstva za  poboljšanje uslova života u ovom naselju. Planiramo i izgradnju novih kuća, jer je ovo jedino legalizovano romsko naselje u Prokuplju i kao takvo obuhvaćeno je Generalnim planom regulacije, rekao je Živković.

Komentara: 0


#   Niš   Prokuplje   Romi   poplava     Dejan Živković   poplava 2014   lokalna samouprava   Ivica Krstović   Radovan Milojević   Markov kamen
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima