Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pripremna nastava za fakutete do 20.000 dinara?

rssBookmark and Share

19.06.2016. Vesna Petrović

Fakulteti Univerziteta u Nišu već organizuju pripremnu nastavu za polaganje prijemnih ispita, a roditelje budućih brucoša će ona koštati od 10.000, preko 12 i 15.000, do čak 20.000 dinara.

Pripremna nastava za fakutete do 20.000 dinara?

Bez obzira na cenu priprema za polaganje prijemnog ispita, mnogi srednjoškolci se odlučuju za ovakav način učenja jer je to najsigurnije kada se radi o pripremama za upis na izabrani fakultet. Pripreme su organizovane u dva ciklusa, prvi koji je već održan i drugi koji se održava, sada, u junu, pred samo polaganje prijemnih. I dok se cena priprmne nastave na nekim fakultetima kreće i do 2.500 dinara po danu, na nekim fakultetima ovi časovi će biti besplatni. To je slučaj sa Prirodno-matemaričkom fakultetom koji za buduće studente fizike i informatike organizuje besplatne časove. Da izađu u susret studentima i omoguće im besplatne časove, odlučili su i nadležni na Mašinskom, ali i na Fakultetu zaštite na radu.

“Mašinski fakultet je i ranijih godina organizovao besplatnu pripremnu nastavu za buduće brucoše, pa od toga nismo odustali ni sada jer želimo, na svaki način, da pomognemo našim sadašnjim, ali i budućim studentima”, kaže dr Nenad T.Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Inače, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu je i sadašnjim studentima izašao u susret, umanjenjem školarine za određene kategorije studenata. Na ovom fakultetu će nastaviti i sa već tradicionalnom praksom da za pet najbolje rangiranih budućih brucoša, koji nisu iz Niša, obezbede besplatni smeštaj u studentskom domu i besplatne bonove za menzu.

Prvi je sa pripremnom nastavom krenuo Fakultet umetnosti.Na ovom fakultetu časovi su počeli februara, i trajali su do kraja aprila. Cena pripremne nastave na Fakultetu umetnosti je 2.500 dinara po danu.

I Pravni fakultet Univerziteta u Nišu organizuje pripremnu nastavu iz dva predmeta, srpskog jezika i istorije. Pripremna nastava obuhvata 40 časova, a koštaće 5.000 dinara po predmetu, odnosno 10.000 dinara za oba predmeta. Budući studenti ukupnu sumu mogu da isplate u dve rate.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, pomalo je neobična situacija. Neki kandidati će morati da plate pripremnu nastavu, a neki i ne.Pripremna nastava buduće brucoše na ovom fakultetu, u zavisnosti za koji su se studijski program opredelili, koštaće 12 ili 15.000 dinara. Samo oni srednjoškolci koji žele da upišu fiziku ili departman za informatiku, časove na kojima će se pripremati za prijemni ispit slušaće bespaltno, stoji na zvaničnom sajtu ovog fakulteta. Drugi ciklus pripremne nastave na ovom fakultetu počeo je 1.juna, a nastava se odvija radnim danima.

Na PMF-u će budući bruciši, koji su se opredelili za studije geografije, hemije ili matematike časove platiti 12.000 dinara. Ukupan broj časova je 50 po departmanu. Srednjoškolci koji su se opredelili za studije biologije pripreme će platiti skuplje, 15.000 dinara.

Pripremna nastava na Filozofskom fakultetu počela je juče i završava se 19.juna. Naknada za pripremnu nastavu iznosi 7.000 dinara.

Najviše para za pripremnu nastavu morali su da izdvoje kandidati koji žele da upišu Medicinski fakultet, koji je početkom zimskog semestra organizovao časove iz biologije, hemije i matematike. Kandidatima je održano po 60 časova iz svakog predmeta, a cena pripremne nastave je 20.000 po predmetu.

Narodne novine

Komentara: 0


#   Fakultet umetnosti   fakultet   Medicinski fakultet   studenti   nastava   cena   upis   Narodne novine   prijemni ispit   Univerzitet u Nišu   Mašinski fakultet   Pravni fakultet
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima