Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Reakcija vaseljenskog patrijarha Vartolomeja: Vraćanje "Aja Sofije" u džamiju izazvalo bi razdor

Bookmark and Share

30.06.2020. RTS, Južna Srbija Info

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o građevini koja je muzej od 1934. godine.

Foto: intertravel.rs
Foto: intertravel.rs

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o trenutnom statusu koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.

"Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta", rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.

Promena statusa "razbiće ova dva sveta" u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikada pre zbog pandemije koronavirusa, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podseća agencija.

Komentara: 0


#   crkva   Istanbul   Aja Sofija   Patrijarh Vartolomej   džamija   Redžep Tajip Erdogan
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima