Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu održan stručni skup o trgovini ljudima i drugim oblicima nasilja

rssBookmark and Share

Niš 03.10.2022. Južna Srbija Info

Trgovina ljudima ne prepoznaje pol, godine ili granice, rečeno je na stručnom skupu pod nazivom „Da li život ima cenu, trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama“ na kome su sagledavane mogućnosti i potencijalni mehanizami za uspostavljanje neposrednije i efekasnije multisektorske saradnje u borbi protiv tog globalnog fenomena.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Organizatori skupa su Grad Niš i Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija.

Otvarajući skup u Gradskoj kući, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović rekla je da je Grad Niš formirao Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima koji je obuhvatio sve relevantne institucije u gradu koji zajednički prate, analiziraju i planiraju aktivnosti na prevenciji i suzbijanju takvih pojava.

Ona je napomenula da su žene i devojke najčešće žrtve trgovine ljudima i da na teritoriji zemalja EU čine tri četvrtine svih žrtava.

U radu stručnog skupa, kako je istakla, okupljeni su stručni i profesionalni ljudi koji su motivisani da se suočavaju sa teškim izazovima trgovine ljudima i drugim oblicima nasilja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije iniciralo je još 2012. godine formiranje Centra za zaštitu trgovine ljudima koji se nalazi u mreži ustanova socijalne zaštite, podsetila je Slađana Čabrić iz tog Ministarstva.

Predsednik Upravnog odbora Biroa za borbu protiv trgovine ljudima Srbija Ibro Ibrahimović rekao da se na globalnom novou godišnje trguje sa dva do četiri miliona ljudi. 

On je rekao da Niš ima uzuzetan tim za borbu protiv trgovine ljudima i zahvalio Gradu na pomoći u organizaciji stručnog skupa.

 U panel diskusiji govorilo se o izazovima, identifikaciji, pružanju pomoći, zaštiti, zbrinjavanju i reintegraciji žrtava nasilja u lokalnim zajednicama, primerima dobre prakse, a na skupu je govorila i žena koja je pre skoro 30 godina bila žrtva trgovine ljudima.

Njena poruka je bila da žene i devojke ne smeju slepo verovati ponudama za bolji život ili unosan posao bez konsultacije i razgovora sa roditeljima i ljudima od poverenja.   

Komentara: 0


#   Niš   nasilje u porodici   vršnjačko nasilje   nasilje nad ženama   trgovina ljudima   Stručni skup
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima