Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Sokobanji se smrzavaju i teški bolesnici

rssBookmark and Share

Sokobanja 01.11.2014. Blic, JSI

Stotinu pacijenata u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Ozren“ kod Sokobanje danima se smrzava jer ne radi grejanje.

U Sokobanji se smrzavaju i teški bolesnici

- Užasno nam je hladno, noću nam ništa ne pomaže, ni ćebad, ni grejalice. Ovde je blizu planina, pa je temperatura noću niža nego obično - kaže Natalija Anđelković iz Paraćina, koja već neko vreme leži na odeljenju Specijalne bolnice.

Ona dodaje da su u bolnici prozori stari, pa sa svih strana probija hladnoća.
- Pozajmili su nam grejalicu, ali ona ne može da ugreje toliko – navodi Natalija.

U bolnici bez grejanja trenutno leži oko 100 pacijenata koji se leče od plućnih bolesti, kao i od najtežih oblika tuberkuloze.

Očekujemo da za dva, tri dana izvođač dođe i sredi kotlove - dr Dragoslav Anđelković
- Previše nam je hladno u sobama, nigde ne izlazimo, samo ako smo primorani. Medicinsko osoblje je divno, doktori su super, a jedan nam je pozajmio grejalicu za vikend, ali ćemo morati da mu je vratimo od ponedeljka – kaže Ilinka Stanković iz Svilajnca.

Doktor Dragoslav Anđelković, v.d. direktora bolnice, kaže da je bolnica bez grejanja, jer sredstva za remont nisu na vreme uplaćena.

- Sredstva za remont kotlova koji su stari skoro 40 godina dobijamo od Ministarstva. Komisija pri Ministarstvu, koja odobrava ta sredstva, počela je da radi u oktobru, i nama su tada odobrene pare. Raspisali smo tender i sada očekujemo da za dva, tri dana izvođač dođe i sredi kotlove, kada će i bolnica dobiti grejanje – kaže dr Anđelković.

Dodaje da je remont kotlova neophodan zbog dotrajalosti.
- Kako bi mogli da izdrže celu grejnu sezonu, mora da se obavi remont pre svakog prvog puštanja u rad. Ugalj, na koji se grejemo, obezbeđen je još u avgustu – kaže dr Anđelković.

Dok remont kotlova ne bude obavljen, bolesnici, pa i oni najugroženiji, ležaće u hladnim sobama.
 
Podneli zahtev u septembru
Ministarstvo zdravlja je odobrilo sredstva iz budžeta na zahtev Specijalne bolnice za pripremne radove na sistemu za grejanje u iznosu od 3.250.340 dinara.
"Zahtev je podnet 23. septembra 2014. i već je na prvoj sednici komisije za procenu prioriteta za nabavku opreme, 3. oktobra, odobren. Odmah po završenoj proceduri, Specijalna bolnica je obaveštena da su sredstva odobrena. U zvaničnom dopisu koji je bolnica poslala Ministarstvu zdravlja nije navedeno da će se obustaviti celokupan sistem grejanja", saopštili su iz Ministarstva.

Komentara: 0


#   Sokobanja   bolnica   grejanje   Ministarstvo zdravlja   specijalna bolnica   smrzavanje   Ozren   bez grejanja
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}