Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Učenici i profesori u Kuršumliji protestuju zbog spajanja škola

rssBookmark and Share

Kuršumlija 17.09.2018. RTS, Južna Srbija Info

Skraćenjem časova, okupljanjima i šetnjama - učenici i profesori kuršumlijskih srednjih škola nastavili su protest zbog odluke Ministarstva prosvete o spajanju njihovih škola sa podujevskim, koje od 1999. godine rade u tom gradu.

Foto: Dragan Živić, RTS
Foto: Dragan Živić, RTS

Umesto u učionicama, učenici i profesori kuršumlijskih srednjih škola, po treći put od početka školske godine su na ulicama.

Kažu da su primorani da na ovaj način brane identitet i tradiciju najvažnijih obrazovnih ustanova u ovoj topličkoj opštini, koji su, po njihovom mišljenju, ugroženi odlukom Ministarstva o promeni naziva u kuršumlijsko- podujevske.

"Nama ne smetaju učenici Tehničke škole, niti Podujevske gimnazije, nama samo smeta to u imenu škole Podujevo. Kuršumlija kao zasebni grad nema nikakve veze sa Podujevom, živimo u Kuršumliji, školujemo se tu i volimo taj grad", kaže Vojin Ćosić, učenik Gimnazije u Kuršumliji.

"Te dve škole su dale preko 20.000 intelektualaca. Naši ljudi iz Kuršumlije, koji su završili ove škole, su sada po belom svetu ili su u većim gradovima u Srbiji", navodi Veljko Avramović, učenik Gimnazije u Kuršumliji.

Nekoliko pokušaja da se o ovom problemu razgovara sa nadležnima je, kako saznajemo, propalo, zbog čega raste nezadovoljstvo učenika i zaposlenih.

"Svi učenici koji su danas četvrta godina upisali su Gimnaziju u Kuršumliji i svakako da niko od nas ne bi hteo da nam na diplomi piše Kuršumlijsko-podujevska gimnazija", kaže Ivana Milutinović, učenica Gimnazije u Kuršumliji.

"Mi smo istrajni u ovim našim zahtevima, nadamo se da će ih neko čuti. Za sada nemamo nikakve,odgovore iz ministarstva, slali smo dopise i ministarstvu i lokalnoj samoupravi da se uključe u rešavanje ovih problema", navodi Bojan Jevremović, profesor istorije u Gimnaziji u Kuršumliji.

U iščekivanju da nadležni u Ministarstvu prosvete preispitaju svoju odluku o promeni naziva škola, nastava se u Kuršumlijsko-podujevskoj gimnaziji i Ekonomsko-tehničkoj školi odvija uz skraćenje časova na trideset minuta, a učenici i profesori ne isključuju ni mogućnost radikalnijih mera.

Traže i da se o ovom, novonastalom problemu, raspravlja na posebnoj sednici SO Kuršumlija, koja se do sada nije oglašavala.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   učenici   profesori   srednjoškolci   Podujevo   Ana Milutinović   Gimnazija u Kuršumliji   Ivana Milutinović
@GKursumlija @


 


[ Dodaj komentar ]