Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veljkova bronza zasijala kao zlato

rssBookmark and Share

Niš 28.11.2018. V. P. Narodne novine, Belami, Južna Srbija Info

Veljko Toljić je tek dva i po meseca učenika Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, a već je školi doneo prvu medalju sa Međunarodnog takmičenja u programiranju “Džon Atanasov” koje je održano u gradu Šumenu u Bugarskoj.

Foto: Belami
Foto: Belami

Veljko je, inače, član ekipa Srbije koja je osvojila šest medalja na ovom prestižnom internacionalnom takmičenju održanom od 21. do 25.novembra. Srbija je ostvarila uspeh u konkurenciji od 104 takmičara u seniorskoj i 78 takmičara u juniorskoj konkurenciji. Veljko se takmičio i kategoriji juniora.

Veljko Toljić je rodom iz Leskovca, a u svom rodnom gradu je završio OŠ “Vožd Karađorđe”. Nakon završene osnovne škole odlučio se za nastavak školovanja u niškoj Gimnaziji “Svetozar Marković”. Samo posle dva i po meseca pohađanja ove gimnazije on je školi doneo bronzanu medalju.

“Za takmičenje u Bugarskoj sam se plasirao kao član reprezentacije Srbije u programiranju čiji sam član postao još kao učenik OŠ “Vožd Karađorđe” u Leskovcu”, kaže Veljko. “Presrećan sam što sam samo nakon nekoliko meseci boravka u ovoj školi opravdao poverenje koje mi je ukazano i školi doneo bronzanu medalju. Takmičenje je bilo izuzetno zahtevno, zadaci su bilo gotovo na nivou takmičenja na Balkanijadi. Bilo je  malo i treme koja je brzo nestala, već kada sam počeo da rešavam prvi zadatak”.

Veljko Toljić dodaje da su ga za ovo takmičenje pripremali Ivan Stošić i Nikola Milosavljević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

“Jedan od razloga što sam izabrao Gimnaziju “Svetozar Marković” u Nišu za nastavak školovanja bio je i taj što nam predmete, koje su za nas ključni, predaju profesori sa fakulteta. Radili smo, ne toliko naporno, ali dovoljno dobro da sve na kraju bude krunisano medaljama”, ističe Veljko i dodaje da se sa ovim takmičenjem završila takmičarska sezona za ovu godinu i da mu predstoje pripreme za takmičenja koja ga očekuju od iduće godine.

Ovaj mladi gimnazijalac je još kao osnovac učestvovao na nekoliko međunarodnih takmičanja za koja ga je pripremao profesor Stevica Janković iz OŠ “Vožd Karađorđe” u Leskovcu. Dodaje i da ga, pored programiranja, zanima još i matematika pa planira da se takmiči ii z ovog predmeta, ali otom-potom, kaže on. Kao osnovac učestvovao je na i na 12.juniorskoj balkanskoj olimpijadi iz informatike koja je sredinom ove godine održana u Rumuniji. Dve godine je kao osnovac bio prvak države u programiranju.

Marjan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu dodaje da je prezadovoljan uspehom koji je mladi Veljko postigao.

“Veljko je u našoj školi od septembra, ali nas je već obradovao lepim vestima i medaljom koju je osvojio u Bugarskoj. Verujemo u njega i njegovo znanje i svi se iskreno nadamo da će se za njega još čuti jer je pred njim još takmičenja”, kaže direktor Mišić.

Članovi srpske ekipa su birani na osnovu rezultata godišnjeg ciklusa takmičenja iz programiranja koje organizuje Društvo matematičara Srbije, a medalje sun a takmičenju u Bugarskoj osvojili Pavle Martinović, Jovan Bengin, Mladen Puzić, Matija Vukelić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Šebez iz novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i Veljko Toljić iz niške Gimnazije “Svetozar Marković”.

Komentara: 0


#   Niš   Svetozar Marković   Bugarska   Svetozar Marković gimnazija   Jovan Jovanović   Ivan Stošić   bronzana medalja   Nikola Milosavljević   Marjan Mišić   Veljko Toljić   Takmičenje u programiranju   Džon Atanasov takmičenje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima