Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vulin na svečanoj akademiji povodom 140 postojanja Vojne bolnice u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 23.01.2018. Južna Srbija Info

Povodom Dana Vojne bolnice Niš, u Domu vojske sinoć je održana svečana akademija, kojom je obeleženo 140 godina postojanja i rada renomirane ustanove.

Vulin na svečanoj akademiji povodom 140 postojanja Vojne bolnice u Nišu

Događaju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin sa saradnicima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić, predstavnici lokalne samouprave i verskog života, udruženja koja baštine patriotsku tradiciju, penzionisani i aktivni pripadnici Vojne bolnice i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Čestitajući jubilej pripadnicima niške Vojne bolnice, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je 140 godina veliki jubilej i to ne samo za tu ustanovu, nego i za kompletno vojno zdravstvo, jer "vojne bolnice ne dele pacijente na one koji su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i na one koji to nisu, već samo na ljude kojima je potrebna pomoć".
 
- Kako su radili i u ratovima, tako rade i u miru. Ministarstvo odbrane je rešeno da podigne nivo ulaganja u vojno zdravstvo i, u tom smislu, Vojna bolnica u Nišu može da očekuje u veoma kratkom roku da ćemo završiti radove započete oko hirurške sale za endoskopiju, da ćemo nastaviti sa ulaganjem koje smo započeli prošle godine, a podsetiću vas da smo za vojnu bolnicu Niš namenili 125 miliona dinara - za nabavku najsavremenije opreme. Upravo te nabavke se završavaju ovih dana. Jedna od najznačajnijih, možda prva, jeste nabavka digitalnih rendgen aparata u vrednosti od 50 miliona dinara - rekao je ministar Vulin i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže i u Vojnu bolnicu Niš ali i u sve ostale vojne bolnice, zato što smatra da kvalitet usluga i zdravstvene zaštite mora biti potpuno isti bez obzira gde živite.

- Naš osiguranik i pripadnik, i svi oni koji zatraže pomoć u našim objektima, moraju da imaju najbolju moguću negu, bez obzira gde žive i rade. Tako smo radili do sada i tako će biti i ubuduće. Kvalitet vojnog zdravstva je nama zaista veoma značajan i još jednom se pokazuje da svako ulaganje u vojno zdravstvo jeste ulaganje i u kvalitet života i zdravstvenu zaštitu i svakog drugog građanina ove zemlje.
 
Ministar odbrane je istakao da se više od svega ponosimo našim vojnim lekarima i svima onima koji rade u vojnom zdravstvu.
 
- Četiri i po hiljade ljudi zaposlenih u vojnom zdravstvu svakodnevno obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za preko 113.000 naših osiguranika ali i za brojne civile, i tako svakoga dana. Možemo da kažemo da su svi oni u stanju da pomognu i da pomažu, ne pitajući ko je pripadnik vojske a ko je civil, baš kao što njihovi prethodnici u svim ratovima nisu pitali ko je odakle već samo pomagali svakom ljudskom biću kome je pomoć bila potrebna - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

O vojno-medicinskoj ustanovi, čijim je osnivanjem postavljen kamen temeljac za razvoj zdravstva u gradu Nišu i okolini, govorio je upravnik niške Vojne bolnice pukovnik dr Jovica Stanojković.

On je podsetio na istorijat ustanove i istakao da je reč o veoma značajnom jubileju.
 
- Pre 140 godina, na predlog srpskog velikana načelnika saniteta pukovnika dr Vladana Đorđevića, kod Ćele kule je formirana velika niška Vojna bolnica koja punih 14 decenija deli sudbinu sa gradom Nišom, srpskom vojskom i građanima. Na svom trnovitom putu ona prati srpskog vojnika kroz sve odbrambene i oslobodilačke ratove, koji nisu zaobišli ove prostore - rekao je upravnik Vojne bolnice Niš i dodao da je danas ta ustanova savremena i da, zajedno sa ostalim zdravstvenim vojnim ustanovama, pod Upravom za vojno zdravstvo, pruža najviši nivo zdravstvene zaštite svojim osiguranicima.
 
- Ona usko sarađuje sa Kliničkim centrom Niš i ostalim zdravstvenim ustanovama u regionu, stalno se razvija i unapređuje kroz školovanje svojih kadrova i infrastrukturno i tehničko opremanje. Danas, kao i ranije, Vojna bolnica Niš služi na ponos svom gradu i Vojsci Srbije, a naš zadatak je da je i dalje negujemo i čuvamo, baš kao i svetle tradicije srpske vojske - rekao je pukovnik Jovica Stanojković.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", pod rukovodstvom dirigenta Pavla Medakovića, sa gostima.
 
Jutros su predstavnici bolnice položili vence na spomenik koji su 1915. godine lekari podigli svojim pacijentima i kolegama stradalim u vreme teške epidemije tifusa.
 
Obeležavanje jubileja započeto je pre tri dana premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Vojna bolnica – od osnivanja do danas“ i otvaranjem izložbe fotografija i eksponata iz Prvog svetskog rata „Sve će to narod pozlatiti“, koja će u Domu vojske u Nišu biti otvorena do 27. januara.
 

Komentara: 0


#   Niš   zdravstvo   Aleksandar Vulin   Vojna bolnica Niš   Ministarstvo odbrane   Stanislav Binički   Ana Đorđević   Milosav Simović   Komanda kopnene vojske Srbije   Vojska Srbije   kamen temeljac   Jovica Stanojković
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima