Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog Grdelice prijave protiv 16 inženjera

rssBookmark and Share

Grdelička klisura 27.08.2018. Politika, Tanjug, RTS

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je prijavu Sudu časti Inženjerske komore Srbije protiv 16 inženjera sa zahtevom da im oduzmu licence, piše "Politika", koja je imala uvid u prijavu, prenosi Tanjug i RTS.

Foto:Tanjug. Zoran Žestić
Foto:Tanjug. Zoran Žestić

Zbog pada kosine na Koridoru 10 u Grdelici, resorna ministarka Zorana Mihajlović već je najavila da će tražiti da se svima koji su stavili svoj potpis na ovaj projekat oduzmu inženjerske licence, navodi list u izdanju od ponedeljka.

Prijava je podneta u petak, 24. avgusta, protiv projektanata, kao i onih inženjera koji su obavljali tehničku kontrolu glavnog projekta za izgradnju dela auto-puta E-75 na deonici Grdelica (Gornje polje) – Caričina dolina.

U prijavi se navodi da je u poslednja dva meseca "mobilnost terena bila značajna i kulminirala je tog jutra, kada je došlo do urušavanja dela konstrukcije, da bi posle dvadesetak sati došlo do novog obrušavanja".

Osnov za podnošenje prijave protiv 16 inženjera je to što su potpisali projekat konstrukcije koja se urušila, što je moglo da ugrozi živote i bezbednost ljudi i za posledicu je imalo veliku materijalnu štetu.

Navodi se da je zahtev Ministarstva građevine da se odgovornima oduzmu licence, jer su bez dozvole 11 puta menjali trasu auto-puta.

Prvobitno rešenje iz aprila 2010. godine nije bilo moguće izvesti na terenu, pa je izvođač radova predložio izmenu.

Novo rešenje pretrpelo je 11 izmena, a utvrđeno je da nikada, u skladu sa zakonom, nije sproveden postupak za izmenu glavnog projekta, niti pribavljena nova građevinska dozvola.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u prijavi konstatuje da se zakonske procedure prilikom naknadnih 11 revizija nisu poštovale, a sumnja se da su sve dopune glavnog projekta posledica direktnog dogovora između investitora i izvođača.

Komentara: 0


#   Grdelička klisura   koridor 10   krivična prijava  inženjeri  potporni zid  Ministarstvo građevinarstva
@


 


[ Dodaj komentar ]