Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je "Noć muzeja": U Nišu na više od 15 lokacija

rssBookmark and Share

16.05.2015. Belami, Južna Srbija Info

Jedna od najposećenijih manifestacija u Nišu, Noć muzeja biće održana večeras na više od 15 lokacija u gradu koje će posetioci moći da posete od 17 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz je besplatan.

Noć muzeja, Foto: www.blic.rs
Noć muzeja, Foto: www.blic.rs

Posetioce na Logoru na Crvenom krstu očekuje izložba fotografija „Senke starog Niša” Davorina Dinića koje su za kratko vreme osvojile internet, kao i srca mnogih Nišlija. Kao posebno iznenadjenje, na izložbi će biti predstavljen i izbor neobjavljenih fotografija drugog dela edicije “Senke starog niša 2″ koji će biti objavljen do kraja maja.

U Galeriji Niškog kulturnog centra biće otvorena izložba-tematska postavka pesničke sobe iz zaostavštine Branka Miljkovića.Čitajte Branka Miljkovića-Uzalud je budim,60 godina od prvog objavljivanja autora Jovana Mladenovića i Gorana Stankovića realizuju NKC i Narodni muzej.

U Arheološkoj sali Narodnog muzeja u ulici Nikole Pašića posetioci mogu da pogledaju izložbu Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka. U izložbenom prostoru Sinagoge od 18 sati predavanje će održati dr Marko Janković sa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pod nazivom Rimske igre.

Istorijski arhiv iz Niša će prvi put izložiti retke i značajne knjige izborom iz istoimene zbirke koja ima 229 naslova. Javnosti će takođe biti predočen i izbor publikacija i brošura koje imaju svojstvo retkih knjiga, a štampane su u Nišu od 1868. do 1945.g. Medju naslovima koje će posetioci moći da vide su “Zakonik Stefana Dušana Cara srpskog“, koji je za štampu priredio Stojan Novaković 1870.g, „Sveto pismo Staroga i Novoga zaveta“ iz 1868.g, koje su preveli Vuk Karadžić i Djuro Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije i mnoge druge knjige koje su izlazile u malim tiražima i retko gde su sačuvane.

U Galeriji Srbija posetioci mogu da pogledaju izložbu „Muzej virtuelne imovine“ Dušana Todoroviča, a u Paviljonu niške Tvrđave biće predstavljena postavka „Vazduh i snovi- omaž Gastonu Bašlaru“ koja čini izbor radova sa dve završne izložbe doktorskih umetničkih projekata, umetnica Ivane Dragutinović Sokolovski i Elizabete Matorkić Bisenić. U Salonu 77 biće predstavljena izložba crteža Vojislava Radovanovića.

Svoja vrata otvoriće i dve niške škole Umetnička škola i Škola mode i lepote. U Noći muzeja, u subotu 16. maja od 18 časova, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” otvara vrata svojih fondova i izložbom “Svedoci vremena”, Odeljenja serijskih publikacija, kroz najstarije časopise vraća nas u prošlost. U Muzičkom programu učestvuje hor “Gracija” pod dirigentskim vođstvom gospođice Suzane Petrović.

Noć muzeja je deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi Srbija priključila 2006. godine.

 


#   Stevan Sremac   Crveni Krst (logor)   Istorijski arhiv   Noć muzeja   Narodni muzej Niš   Galerija Sinagoga   Galerija Srbija   Narodna biblioteka   izložba fotografija   Salon 77   Umetnička škola   Marko Janković   Škola mode i lepote   Sveto pismo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima