Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas se obeležava Svetski dan umetnosti - kultura i umetnost inspirišu, motivišu i povezuju

rssBookmark and Share

Niš 15.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Danas, 15. aprila, širom sveta obeležava se Svetski dan umetnosti, prilika da se proslavi bogatstvo i raznolikost umetničkog stvaralaštva i njegov duboki uticaj na ljudsku kulturu i društvo.

Danas se obeležava Svetski dan umetnosti - kultura i umetnost inspirišu, motivišu i povezuju

UNESKO je ovaj dan ustanovio 2019. godine, odabirom datuma rođenja Leonarda da Vinčija, čije genijalno stvaralaštvo predstavlja simbol univerzalnog umetnika.

Ovaj dan nije samo prilika za slavlje velikih umetnika poput Leonarda, već i za priznavanje i podršku svim stvaraocima, bilo da su profesionalni umetnici ili hobisti koji svoju kreativnost izražavaju na različite načine. Umetnost obuhvata različite forme, slikarstvo, vajarstvo, muziku, ples, književnost, pozorište, film, arhitekturu, dizajn i mnoge druge i svaka od njih doprinosi oblikovanju našeg sveta i načina na koji ga doživljavamo.

Umetnost ima dublje značenje od estetskog užitka; ona je sredstvo za izražavanje emocija, ideja i identiteta. Kroz umetnička dela, možemo istraživati ​​ljudske misli i osećaje, propitivati ​​društvene norme, promovisati toleranciju i razumevanje, kao i otkrivati ​​dublje slojeve naše sopstvene egzistencije.

Pored toga, umetnost ima važnu ulogu u obrazovanju. Podstiče radoznalost, kritičko razmišljanje i maštovitost kod dece i odraslih, podstičući ih da istraže i razumeju svet oko sebe na nov i kreativan način. Kroz umetnost, takođe se može ojačati samopouzdanje i samoidentifikacija, posebno kod mladih ljudi.

Umetnost takođe igra ključnu ulogu u razmeni kulturnog nasleđa i promociji međukulturnog dijaloga. Kroz umetnička dela, možemo istraživati ​​i razumeti različite kulture, tradicije i perspektive širom sveta, gradeći mostove razumevanja i prijateljstva između različitih zajednica.

Ovog Svetskog dana umetnosti, pozivamo sve da se dive i cene umetnička dela, podržavaju lokalne umetnike i aktivno učestvuju u umetničkim događajima i aktivnostima. Umetnost ima moć da nas inspiriše, motiviše i poveže kao globalnu zajednicu, ističući važnost kreativnosti i izražavanja u našim životima.

Niš obiluje kulturnim sadržajima i pruža raznovrsne mogućnosti za razvoj umetnosti i kulture. Čuveni hor (veliki i mali) NCPD "Branko" predstavlja dragulj u kulturnom pejzažu grada, čiji nastupi odišu duhovnom snagom i umetničkim izražajem.

Pored toga, Fakultet umetnosti u Nišu Muzička i Umetnička škola pružaju obrazovne programe iz različitih umetničkih disciplina, dok umetnički pokret predstavlja platformu za afirmaciju mladih umetnika i stvaranje novih umetničkih dela.

Festivali poput "Muzički edikt", "Nišvila" i "Filmskih susreta" donose svake godine bogat kulturni program koji okuplja umetnike i ljubitelje umetnosti iz celog regiona i šire. Ovi festivali promovišu muziku, film i druge umetničke forme, doprinoseći kulturnoj razmeni i dijalogu.

Niški kulturni centar, Narodno pozorište, Pozorište lutaka i sve druge kulturne institucije i manifestacije stvaraju plodno tlo za razvoj umetničkog izražavanja, kulturnog identiteta i kulturnog turizma u gradu Nišu. Umetnici i kulturni radnici imaju priliku da se izraze i pokažu svoj talenat, dok publika ima priliku da uživa u raznolikosti umetničkih izraza i da se inspiriše njihovim delima.

Niš ima veliki potencijal da postane još značajniji kulturni centar, privlačeći umetnike, kreativne pojedince i posetioce iz celog sveta. Kroz podršku kulturnim inicijativama i ulaganje u kulturnu infrastrukturu, grad može dodatno da unapredi svoju kulturnu scenu i doprinese kulturnom i turističkom razvoju zajednice.

 

 

 


#   Niš   Fakultet umetnosti   Nišvil   Filmski susreti   Narodno pozorište   Niški kulturni centar   UNESKO   umetnost   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Umetnička škola   Svetski dan umetnosti
@nisville @UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima