Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ima nade za srpski film

rssBookmark and Share

18.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Selektor 48. festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" i filmski kritičar Dejan Dabić rekao je danas da će od 26. do 31. avgusta na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji od kojih je osam debitantskih što pokazuje "da za srpski film ima nade".

Ima nade za srpski film

Bez obzira na mali budzet, naši sineasti uspevaju, pogotovo oni mlađi, da dođu do dugometražnog igranog filma, rekao je Dabić za Tanjug govoreći o obeležjima ovogodišnjih "Filmskih susreta".

"Drugo obeležje moglo bi da bude što veliki broj uloga u fimovima igraju glumci iz regiona. To pokazuje da je saradnja između zemalja regiona jako dobra", naveo je Dabić i dodao da, na primer, glumac iz Bosne i Hercegovine Emir Hadzihafizbegović igra u četiri filma.

Prema Dabićevim rečima, treća karakteristika je što ćemo na festivalu imati digitalnu sliku čime se manifestacija svrstava rame uz rame sa modernim bioskopima u zemlji.

Osim zvaničnog programa, na zatvaranju festivala niška publika će moći da vidi i dva filma koja su van konkurencije za nagrade i to su, kako je naveo Dabić, istorijske priče.

"Jedna je dokumentarno-igrana, govori o princezi Oliveri, ćerki kneza Lazara i kneginje Milice koja odlazi u harem turskog sultana Bajazita, a druga je prica o Boju na Čegru", kazao je Dabić.

Prvi film pod nazivom "Put ružama posut" režirao je Marko Novaković, Oliveru tumači glumica Vesna Stanojević, narator je Milan Caci Mihajlović, a Milicu igra Tanja Bošković.

Drugi film pod nazivom "Ponoćna molitva" režirao je Boban Rajković po drami Nebojše Ozimića "Senke Ćele kule", dodao je Dabić.

On navodi da će na festivalu biti dodeljeno osam zvaničnih nagrada, Gran pri "Naisa" koja nosi 200.000 dinara, nagrade Car Konstantin i carica Teodora vrede po 150.000 dinara, dobitnici nagrada za izuzetnu mušku i žensku ulogu odneće po 100.000 dinara, a epizodisti i debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Već više godina pravilima festivala je predviđena dodela plaketa glumcima koji nisu državljani Srbije, a pojavljuju se u filmovima u zvaničnoj konkurenciji za nagrade.

Dabić očekuje dobar odziv glumaca i najavljuje da bi ovogodišnji "Filmski susreti" mogli biti svečaniji od ranijih.

"Na otvaranju ćemo se podsetiti na 17 vekova Milanskog edikta kada govorimo o samom ambijentu u Niškoj tvrđavi, a i Nagrada "Pavle Vuisić" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu (popularni srpski "Oskar") biće dodeljena na početku festivala.

U zvaničnoj konkurenciji biće prikazani filmovi "Kad svane dan" (Goran Paskaljević), "Mamaroš"(Momčilo Moma Mrdaković), "Krugovi"(Srdan Golubović), "S/kidanje" (Kosta D-jord-jević), "Odumiranje" (Miloš Pušić), "Vir" (Bojan-Vuk Kosovčević), "Falsifikator" (Goran Marković), "Ljubav dolazi kasnije " (Hadzi-Aleksandar Đurović), "Gde je Nađa" ( Luka Popadić, Aron Sekelj i drugi), "Led" (Jelena Bajić Jočić), "Artiljero" (Srđan Anđelić) i "Država" (Jelena Marković).

Komentara: 0


#   film   Filmski susreti   Marko Novaković   Aleksandar Đurović   Goran Marković   Pavle Vuisić   Miloš Pušić   Vesna Stanojević   Boban Rajković   Gran pri
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima