Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz ateljea u Bresničiću umetnost ka celom svetu - Izložba slika Filipa Kosteskog

rssBookmark and Share

Prokuplje 30.10.2022. Južna Srbija Info

U prokupačkom Domu kulture, u sredu 2. novembra u 18 časova, biće otvorena peta samostalna izložba slika Prokupčanina Filipa Kosteskog.

Iz ateljea u Bresničiću umetnost ka celom svetu - Izložba slika Filipa Kosteskog

-Stvaram u svom ateljeu u Bresničiću, gde sam okružen živopisnom prirodom iz koje crpim nadahnuće. Na ovoj mojoj izložbi, ljubitelji slikarstva, moći će da vide dvadesetak slika različitih tematika. Ima tu apstrakcije, ekpresionizma i impresionizma, ali i onih, koje opisuju dešavanja u našem društvu. Dakle posvetio sam se i socijalnim i društvenim temama, rekao je slikar Filip Kosteski i pozvao Prokupčane da dođu na otvaranje njegove izložbe u Domu kulture.

Ovaj slikar je redovan učesnik Ivanjdanske likovne kolonije, koja se tradicionalno održava u organizaciji prokupačkog Doma kulture, ali i mnogih drugih kolektivnih izložbi, na kojima je izlagao sa svojim starijim kolegama.

Završio je Osnovne studije arhitekture u Nišu i poseduje izvanredan talenat za likovnu i primenjenu umetnost, o čemu svedoče i njegove brojne republičke i međunarodne nagrade. Samo neke od njih, koje je dobio na nivou republike jesu, prvo  mesto na konkursu „Dani evropske baštine- Tvrđava“, zatim „Povelja Karađorđevića“, za jedno, od dva najbolja slikarska ostvarenja, na konkursu povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle.

Rad ovog, relativno mladog slikara, već su obeležile i međunarodne nagrade, među kojima su i diplome za najbolje pojedinačno ostvarenje na „Malom bitolskom Monmartru 2003. i 2004. godine, zatim „Zlatna paleta“, za najbolje pojedinačno ostvarenje na istom takmičenju 2005. godine. Srebrnu medalju dobio je na takmičenju mladih umetnika u Evori u Portugalu. Radovi ovog prokupačkog slikara, nalaze se u privatnim kolekcijama širom planete, a jedan od njih je dospeo i do Američke nacionalne galerije, u kojoj su izložene slike Pikasa.

Filip Kosteski je radio i kao street artist širom Jadranskog primorja. Imao je dosta individualnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Učestvovao je i na brojnim slikarskim kolonijama, u Petrovcu na Mlavi, Žitnom Potoku, Buljaricama, Bitolju u Makedoniji, Ajdanovcu i Vlasinskom jezeru.


#   Prokuplje   arhitekta   slikarstvo   Dom kulture Prokuplje   Filip Kostevski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima