Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbogom Smoki: Preminuo legenda jugoslovenskog i srpskog filma Ljubiša Samardžić

rssBookmark and Share

09.09.2017. Južna Srbija Info

Legendarni glumac jugoslovenskog i srpskog filma Ljubiša Samardžić, preminuo je u 81. godini života.

Na dodeli nagrade Gran pri Naisa... Niš 1970. godine ( Bitka na Neretvi)
Na dodeli nagrade Gran pri Naisa... Niš 1970. godine ( Bitka na Neretvi)

U decembru nakon operacije tumora  na mozgu, lekari su imali optimistične prognoze, međutim njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vreme.

Rođen je u Skoplju, u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Još u gimnaziji je povremeno radio da bi izdržavao porodicu. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Bojan Stupica mu je pribavio stipendiju Ateljea 212, ali je — privučen filmom (debi u Igrama na skelama, 1961, S. Veiganda) — na sceni igrao tek na samom početku karijere. Pažnju kritike privukao je već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u „Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, a ugled je učvrstio 1963. filmovima „Peščani zamak“ B. Hladnik, „Dani“ Aleksandra Petrovića i „Desant na Drvar“ F. Hadžića. Za film „Jutro“, gde je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ 1969. Godine.

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, iu delima društvene problematike: „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Smrt gospodina Goluže“, „Život je lep“, „Kuća pored pruge“ i dr... Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja; na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijiske serije: „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitirije Tucović“, „Vruć vetar“ i „Policajac sa Petlovog brda“). Dobitnik je i Sedmojulske nagrade SR Srbije 1984. godine za glumačko ostvarenje u proteklih dvadesetpet godina, te, tadašnjeg najvišeg priznanja Nagrade AVNOJ-a 1988. godine, inače ova nagrada je prvi put dodeljena jednom filmskom glumcu. Od svih jugoslovenskih glumaca najčešće je nagrađivan na pulskom festivalu.

Krajem januara 2009, povodom 50. godišnjice svoje bogate karijere, Ljubiša Samardžić je bio gost u ljubljanskoj Kavarani Kinodvor. Kulturni događaj je obeležila i zagrebačka pank grupa Ljubiša Samardžić.

Ljubiša Samardžić je bio angažovan u društveno-političkom radu u Republici Srbiji. Bio je član Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS-a) i bivši član Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao glumac, glumio je partizanske uloge u ratnim filmovima zbog čega je uživao simpatije i naklonost vladajuće političke partije Saveza komunista Jugoslavije.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine.

Pored mnogih, dobitnik je i Gran pri Naisa nagrade za ulogu u filmu Bitka na Neretvi na Filmskim susretima u Nišu 1970. godine.


#   Srbija   glumci   film   In memoriam   Filmski susreti   divlje svinje   SFRJ   Aleksandra Petrović   Gran pri Naisa   Ljubiša Samardžić   Gran pri
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima