Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar rekao da će se zalagati, ali nije obećao da će se koncertna dvorana i izgraditi u Nišu?!

rssBookmark and Share

Niš 19.09.2017. Južna Srbija Info

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je u ponedeljek u Nišu na javnoj raspravi o predlogu “Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027” da je najvažnije da se iz budžeta poveća izdvajanje za kulturu. Vukosavljević je naglasio da je Nišu potrebna koncertna dvorana.

Ministar rekao da će se zalagati, ali nije obećao da će se koncertna dvorana i izgraditi u Nišu?!

Podsetio je da Srbija nikada nije imala takvu strategiju i ocenio da je taj dokument veoma važan.

“Krajnje je vreme da Srbija dobije konsolidovanu strategiju daljeg razvoja kulture. Dokument sam po sebi neće pomoći, ali stvara preduslove, trasira puteve i pravce, a Srbija se nalazi među zemljama koje malo izdvajaju za kulturu”, primetio je ministar Vukosavljević.

Precizirao je da se godišnje za kulturu izdvaja 0,68 posto državnog budžeta, “tako da smo na začelju, ali tražićemo da budu veća izdvajanja - najmanje  0,7 ili 0,8 posto od nacionalnog budžeta”.

Javnu raspravu u Nišu obeležili su predlozi da se u strategiju dopiše i izgradnja koncertne dvorane, otvaranja muzeja književnosti, džeza, da se među značajna nalazišta uvrste i nova u okolini tog grada.

Ministar je poručio da je Niš regionalni kulturni centar i da će Srbija nastaviti da ulaže u arheološko nalazište Medijana, kao i da će se zalagati da se uskoro, u nerdnih 4 do 5 godine izgradi muzička dvorana, ne prcizirajući ništa oko toga?!

Prema rečima Vukosavljevića do kraja godine biće izradjena i nova Medijska strategija pošto je staroj strategiji istekla važnost.

"Nova strategija ponudiće nova rešenja kako bi se situacija u oblasti medija i informisanja stabilizovala", rekao je on.

Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo preporučiti lokalnim samoupravama da izdvajaju barem jedan posto svojih budžetskih sredstava za informisanje građana.

"Ne mogu se sve medijske kuće finansirati preko Ministarstva kulture i informisanja, lokalne samouprave moraju da se uključe i da izdvajaju više nego što to sada čine", rekao je Vukosavljević.

Nakon što se javna rasprava završi 28. septembra u Beogradu predlog će se naći pred skupštinskim Odborom za kulturu, pa pred poslanicima.


#   Niš   finansiranje   kultura   Skupština grada Niša   javna rasprava   Ministarstvo kulture i informisanja   arheološko nalazište   strategija razvoja   Jelena Mitrovski   Vladan Vukosavljević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima