Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Nišvilu 90 koncerata i 600 izvođača

rssBookmark and Share

07.08.2015. N1

Na Nišvil džez festivalu koji se održava od 13. do 16. avgusta na Niškoj tvrđavi biće održano 90 koncerata na 10 bina, a nastupiće 600 izvođača, uz brojne prateće programe.

Jovan Maljoković, Ivan Blagojević i Rajko Milošević
Jovan Maljoković, Ivan Blagojević i Rajko Milošević

Prema proceni direktora Nišvil festivala Ivana Blagojevića, Festival će ove godini posetiti 150.000 ljudi.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu među brojnim izvođačima izdvojio San Ra Arkesta, koji će predvoditi 92 godine star Maršal Alen - najstariji izvođač u istoriji tog festivala.

Festival će, nakon obraćanja ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo Jovana Maljokovića, otvoriti Omladinska filharmonija Naissus. Na Festivalu će nastupiti i Jovan Maljoković bend, Texas flood, Vasil Petrov, Incognito, Duško Gojković...

Na Open stage-u publici će se predstaviti 16 bendova, a ove godine je novina Kristina stage, na kojem će muzičari improvizovati uz neme filmove. Posetioce očekuje matine program, kao i River stage, gde će program početi već 11. avgusta.

Blagojević je najavio i džez teatar, kao i program džez za decu, istakavši da je najznačajni prateći program je Midnight jazz  dance stage-u, koji će okupiti velika di-džej imena kao što su Joey Negro, Florian Keller i Paris DJ soul system.

Milion dinara od Ministarstva, nekada četiri
On je istako da je Nišvil festival umetničke muzike i da su organizatori to konačno posle dve godine uspeli da dokažu i Ministarstvu kulture koje ih je ove godine putem konkursa podržalo sa milion dinara.

Blagojević je ocenio da je to simbolična suma u odnosu na četiri miliona koje je nekada festival imao, ali da je sama odluka da se prekine sa totalnim negiranjem pozitivna.

Kako je dodao, Festival je najznačajniju podršku dobio od grada Niša, a potom i od NIS-a, a Nišvil je putem konkursa podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

On je ukazao da će ove godine na Festivalu biti angažovano 400 volontera iz 20 zemalja.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Jovan Maljoković je istakao da je ispunio svoj san svirajući džez muziku i tako obišao ceo svet, da je radio i na edukaciji i da mu je izuzetno drago što je neko primetio njegovo zalaganje.

Maljoković je ukazao da u Srbiji postoji više od 15 džez festivala, ocenivši da je trenutno mrak u kulturi, da "tutnji jedna vrsta muzike i sve uništava" i da preti opasnost da se svi festivali raspadnu.

Rajko Milošević Gera, strip autor i bluz gitarista nastupće na Nišvil džez festivalu i kao i izvođač i kao izlagač, pa će posetioci imati priliku da pogledaju izložbu njegovih radova koja je bila predstavljena i u Parizu.

Festivali, kao što je Nišvil su, kako je ocenio, pokušaj da se oživi kultura i da se ljudi edukuju. "Ne smemo da dozvolimo da kultura umre jer u kritičnom stanju", poručio je Milošević.


#   festival   Nišvil   Ivan Blagojević   džez   Jovan Maljoković   Duško Gojković   Ministarstvo trgovine   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima