Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Branko Miljković“ Đorđu Despiću za knjigu pesama „Autohipnoza“

rssBookmark and Share

Niš 21.03.2022. Južna Srbija Info

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, članovi, na završnoj sednici održanoj 19.03.2022. godine jednoglasno je doneo da se Đorđu Despiću dodeli 51. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Autohipnoza“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Nagrada „Branko Miljković“ Đorđu Despiću za knjigu pesama „Autohipnoza“

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2021. godini) i jednoglasno je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2021. godinu bude dodeljena Đorđu Despiću za zbirku pesama „Autohipnoza“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka „Autohipnoza“ Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije. Inovativnost kratkih stihova leži u uspelom spoju narativnih segmenata i rafinirane emocionalnosti, od kojih se grade razuđene ali precizne pesničke slike, dok se suptilnim jezikom ocrtavaju granice bola kao mesta mogućeg isceljenja.  

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. 

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom aprila ili maja 2022. godine u Gradskoj kući u Nišu..


#   Niš   poezija   Niški kulturni centar   nagrada Branko Miljković   Kraljevo   Branko Miljković   Đorđr Despić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima