Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Virtuelna prezentacija arheoloških nalazišta u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 10.11.2017. Južna Srbija Info

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević predstavio je juče projekat „3D digitalizacija i virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki i lokaliteta“ na primeru objekata iz arheološke zbirke Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju i sa arheološkog nalazišta Pločnik.

Foto: Arheo-amateri Srbije
Foto: Arheo-amateri Srbije

Vukosavljević je tom prilikom objasnio da su inovativan projekat, koji ilustruje primenu novih tehnologija, uradili Matematički institut SANU i Narodni muzej Toplice u Prokuplju, dok je njegovu realizaciju pomoglo resorno ministarstvo.

On je naveo da projekat afirmiše važan koncept Ministarstva, a to je decentralizacija kulturne politike i pružanje pomoći takozvanim manjim kulturnim sredinama, uz ocenu da nema manjih i većih kulturnih sredina, već se celokupni kulturni život i zaštita kulturnog nasleđa moraju odvijati na jedinstvenim principima.

Strateški je važno da se u predstavljanju kulturnog nasleđa koriste najmodernije tehnologije i da se naše bogato kulturno nasleđe predstavi mlađim naraštajima, da se obrazuju i steknu naviku konzumiranja, prepoznavanja i prihvatanja kulturnih sadržaja, naglasio je ministar. 

Prema njegovim rečima, digitalna tehnologija je odličan alat za animiranje i razvijanje nove publike i predstavljanje naše kulture u svetu, što su bitni strateški ciljevi kulturne politike, istakao je ministar.

On je dodao da je danas predstavljeni projekat samo jedan od segmenata aktivnosti Ministarstva u digitalnoj transformaciji ustanova kulture.

Projekat je, kako je naveo, obuhvatio nekoliko segmenata – skeniranje spoljašnosti lokaliteta Pločnik, snimanje kompleksa Latinske crkve u Prokuplju, snimanje unutrašnjosti Latinske crkve i 3D skeniranje malih predmeta pronađenih na lokalitetima.

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović rekao je da pomenuti projekat predstavlja način uvođenja novih tehnologija u oblast digitalizacije, čime se na određen način čuva kulturno nasleđe i predstavlja najširoj publici.

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić objasnio je da je 3D animacijom muzejskih predmeta pronađenih na nalazištu Pločnik i njegovom virtuelnom prezentacijom, muzej želeo da na najbolji način upozna zainteresovane stručnjake i buduće posetioce sa nasleđem Topličkog okruga.

Žarić je iskazao zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja koje je tokom ove godine izdvojilo sedam miliona dinara za projekte iz oblasti kulture u Prokuplju.

Danas je predstavljen i elektronski vodič – unapređena verzija audio vodiča koji omogućava navigaciju, obuhvata tekstuelne informacije, fotografije, video-materijale, može služiti za prikazivanje interaktivnih 3D modela i biti od pomoći vodičima.

Suština je da se promeni uloga posetilaca, da oni od pasivnih posmatrača postanu aktivni učesnici i kreiraju sadržaj postavke prema svojim interesovanjima, što je prilagođeno novim generacijama naviknutim na dinamičnije sadržaje.


#   Prokuplje   Pločnik   Narodni muzej Toplica   fotografije   virtuelno   Ministarstvo kulture i informisanja   arheološko nalazište   Darko Žarić   kulturno nasleđe   Vladan Vukosavljević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima