Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako da jug Srbije spremno sačeka predstojeću zimu?

Bookmark and Share

Niš 04.08.2022. Nikola Stojanović

Stanovništvo na jugu Srbije će možda imati najveće izazove pred predstojeću grejnu sezonu jer prema pokazateljima tu se nalazi najveći broj starih domova kojima treba energetsko unapređenje.

Kako da jug Srbije spremno sačeka predstojeću zimu?

Malo će se koji građanin naše zemlje osvrnuti na nešto drugo kao na priliku da uštedi na energentima i ostvari veće uštede. Zato, južnjaci, nastavite sa čitanjem i saznajte kako da manje trošite za grejanje, a da vam u kući bude toplije. Da i to je moguće!

Šta donosi energetska efikasnost doma?

Energetska efikasnost predstavlja unapređenje jednog stambenog ili poslovnog prostora da ostvaruje manje termičke gubitke i pruži bolje izolacione sposobnosti. Kao definicija to malo znači, ali u praksi to znači postavljanje fasadne izolacije, energetski efikasne stolarije i izolacija krovnog prostora.

Naravno da su izdvajanja za tako nešto velika i da je teško sve finansirati, ali kao pomoć se može tražiti kredit od banke koji se posebno definiše za unapređenje energetske efikasnosti doma i donosi niže kamate.

energetska efikasnost

I naša Narodna banka, ali i Evropski bankarski sektor pomažu da krediti budu povoljniji jer žele da se emituje manje štetnih gasova u atmosferu, ali na jugu Srbije će to značiti bolji životni standard, više novca uz toplije domove.

Kolike se uštede mogu ostvariti?

Postoji procena da se računi za grejanje mogu smanjiti i za trećinu ako se postavi fasadna izolacija, izolacija na tavanski prostor i zameni stolarija za energetski efikasnu.

Prema istraživanjima, ukupni energetski gubici se mogu smanjiti za 1/3 na svakom ovom segmentu i što su oni manji to je prostor topliji, a potreba za dogrevanjem manja. Brojke neće lagati, imaćete više novca u džepu i toplije kuće ma kakva da je zima napolju.

Energetska efikasnost donosi uštedete tokom cele godine pa se i tokom ovih toplih dana ne morate  „kuvati“ u kućama starije gradnje ili kupovati klime, uložite u nove prozore, fasadu i izolaciju krova – biće vam prijatno iako je napolju visoka temperatura.

Evropska Unija podržava štednju energenata

Svedoci smo da je više nego ikada koliko skupo nabaviti pelet, drva i ugalj. Cena gasa se stalno menja, toplane najavljuju poskupljenja, cena struje raste, a plate se ne menjaju.

Ko želi da mu bude toplo uložiće u energetsku efikasnost i manje izdvajati novca čak i kada se uzme u obzir kredit koji bi vam pomogao da to sve finansirate.

Evropska Unija odavno zagovara „zelene“ tehnologije i čistu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Kada shvatite koliku prednost donosi energetska efikasnosti sigurni smo da u naše južne krajeve ubrzo stižu solarni paneli koji će svakom domu doneti i besplatnu struju. 

Energetska efikasnost nosi smanjenje emisije štetnih gasova i snižavanje efekta staklene bašte. Na individualnom nivou to znači manju potrošnju energenata i manje troškove. 

Unapređenje termičke izolacije se vremenom isplati, a sada imamo i brojne povoljne kredite koji podstiču ovakve aktivnosti. Budite mudri i pozovite firmu koja se bavi fasadnom izolacijom i izradom energetski efikasne stolarije i na pravi način, spremno sačekajte zimu koja je pred nama.

Uštedećete samim tim što nećete kupovati uobičajenu količinu energenata koji su ove godine izuzetno skupi, a grejaćete se bolje nego ikada pre.

Komentara: 0


#   Niš   zima   ogrev   energetika
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima