Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

5 razloga zbog kojih turisti obožavaju južnu Srbiju

rssBookmark and Share

Niš 22.10.2022. Južna Srbija Info

Zahvaljujući savršenim prirodnim predelima i unikatnim odlikama, južna Srbija je lako postala pravi biser Srbije. Sve njene znamenitosti nadaleko su poznate, dok je sve više turista koji se opredeljuju upravo za ovaj predeo naše zemlje.

Ilustracija
Ilustracija

Različiti rečni tokovi, čista jezera, istorijska utvrđenja i mnogi drugi kulturni i društveni spomenici mogu se naći na svakom koraku. Mnoštvo je razloga zbog kojih su turisti toliko viđeni na jugu Srbije, a prirodne lepote su samo doprinele još većem interesovanju. Stoga, pripremite se da upoznate karakteristike i blagodeti koje samo jug Srbije ima.

 

Južna Srbija je predeo specifičnih običaja i tradicije

Ukoliko ste željni da upoznate što veću raznolikost kultura i naroda na jednom mestu, južna Srbija je idealna lokacija za vas. Jug Srbije je vekovima bio pod vlašću različitih vladara, koji su sa sobom donosili kulturu i običaje svog naroda. Zbog takvog uticaja, danas se širom juga mogu sresti različiti dijalekti, izgovori i običaji. Iako su Srbi ti koji preovladavaju na ovom prostoru, često ćete moći da sretnete i narode drugačijih pripadnosti, koji izuzetno neguju svoj jezik i kulturu. Velikodušnost, gostoprimstvo i savršen gurmanluk jesu stvari koje će vas dočekati na pragu svakog restorana.

Pored specifičnih običaja koje ćete sresti ovde, jug Srbije se ipak najviše odlikuje po gurmanskim specijalitetima kojima niko ne može da odoli. Čuveni leskovački roštilj poznat je nadaleko, dok je ajvar hrana koja se automatski povezuje sa jugom Srbije. Međutim, posebna karakteristika jeste ta što se ovakvi specijaliteti konzumiraju u izobilju, uz tradicionalnu srpsku muziku i pozitivnu atmosferu. Stoga, ukoliko ste ljubitelj dobrih zabava i kvalitetnog provoda, pođite putem juga Srbije.

Svetski fenomeni su smešteni na jugu Srbije

Iako je za svetske fenomene karakteristično da se nalaze na nekim popularnijim mestima, nekoliko njih je izabralo baš Srbiju. Pravi prirodni fenomen na svetskom nivou čini Đavolja varoš, spomenik prirode na jugu Srbije. Đavolju varoš čine dva prirodna fenomena koja su retka u svetu, a to su specifični, atraktivni oblici reljefa i dva izvora jako kisele vode. Priroda oko njih izgleda gotovo mistično, dok je čitav ambijent tajnovit i odaje utisak misterije. Ovakav geomorfološki fenomen je jedinstven u čitavoj Srbiji, a u svetu je redak primer. Za Đavolju varoš se vezuje mnogo priča i legendi, koje meštani i danas prenose mladima u cilju očuvanja tradicije i kulture. Veruje se da se u tim figurama nalaze nesrećni mladenci, dok je u čitavu situaciju đavo umešao svoje prste.

 

Provozajte se prvom gondolom u Srbiji

Stara planina je postala jedna od najatraktivnijih lokacija u Srbiji, zahvaljujući sve razvijenijem turističkom potencijalu i sve većem ulaganju u same atrakcije na planini. Zbog toga, zima na Staroj planini biće odmor koji će vam ostati zauvek u sećanju. Budući da je Stara planina jedan od najvećih skijaških centara u našoj zemlji, upravo ovde možete naučiti svoje prve skijaške korake. Pored toga, vožnja prvom gondolom u Srbiji upotpuniće vaše zimske dane.

Ukoliko se ipak odlučite da posetite Staru planinu tokom leta, na raspolaganju je pregršt stvari koje možete obići i posetiti. Stara planina obiluje fantastičnim vidikovcima, od kojih su neki obeleženi i označeni, dok su drugi skriveni i teško prohodni. Karakteristično je to da u toku šetnje, na vrhovima Midžorima možete zateći sneg u sred leta, što zaista predstavlja interesantan prizor. Sve što je potrebno jeste da posetite stranicu Stara planina apartmani, odaberete smeštaj po svojoj meri i uživate u letnjim danima Stare planine.

Gradovi južne Srbije svedoče o burnoj prošlosti

Gradovi juga Srbije su zasluženo postali glavni ekonomski, kulturni i društveni centri čitave Srbije. Kaldrme gradova na jugu Srbije još uvek pričaju slavne istorijske priče, ali i mnoge brodolome srpskih vojnika. Kada je u pitaju Vranje, ritam sevdaha još uvek se može čuti ulicama ovog grada. Tim laganim ritmom dolazi se i do Zgrade načelstva, koja je smeštena na Trgu republike. Predstavlja jednu od najlepših zgrada, koja je tokom istorije više puta rušena i oštećena od strane bugarskih okupatora. Zbog takvih okolnosti, Zgrada načelstva se danas nalazi u lošem stanju. Sa druge strane, u Nišu možete i danas prošetati čuvenom tvrđavom, koja čuva tajne prošlih vladara i naroda.

Banje južne Srbije sudeluju u izlečenju različitih bolesti

Pored divnih prirodnih atrakcija, južna Srbija je poznata i po izuzetno lekovitim banjama, koje svojim termalnim izvorima i različitim pogodnostima uspešno leče mnoge ljude. Budući da banjski turizam doživljava svoj procvat, južna Srbija je pravo mesto za uživanje u bladogetima koje jedna banja pruža. Najpoznatija banja na ovim prostorima je svakako Niška banja, koja u svojoj ponudi ima nekoliko termalnih voda, različite spa centre, saune i ostale pogodnosti koje pomažu u lečenju različitih dijagnoza. Pored nje, kao izuzetne banje ističu se i Sijarinska banja i Prolom banja.

Zahvaljujući svim navedenim prednostima, čarima i lepotama predela, južna Srbija je lako postala mesto koje turisti obožavaju i kojem se uvek vraćaju. Specifičan zvuk tamburaša, unikatni ukusi koji se samo tu mogu sresti i priče koje ostavljaju bez daha stvari su koje južnu Srbiju dižu na sam tron posećenosti. Stoga, ne oklevajte, već rezervišite idealan smeštaj i upustite se u putovanje iz snova.

 

Komentara: 0


#   Niš   Prolom Banja   turizam   Stara planina   Južna Srbija region   Niška Banja   Sijarinska Banja   banje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima