Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bali-begova džamija, spomenik prošlosti i umetnosti u srcu Niške tvrđave

rssBookmark and Share

Niš 05.03.2024. Južna Srbija Info

U srcu Niške tvrđave, jednog od najznačajnijih istorijskih spomenika grada Niša, uzdiže se Bali-begova džamija. Iako je nekada na ovom prostoru postojalo deset džamija, danas je sačuvana samo ova, koja svojom istorijom, arhitekturom i kulturnim značajem privlači pažnju turista i posetilaca.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Bali-begova džamija je građena između 1521. i 1523. godine, kao zadužbina janičarskog zapovednika Bali-bega iz Jedrena. Poznata je i kao Reis-Efendijina i Burmala džamija, a oslikava lepotu islamske arhitekture svog doba. Ova džamija predstavlja jedan od najupečatljivijih spomenika na tvrđavi.

Osim arhitektonskog značaja, Bali-begova džamija čuva i bogatu istoriju ovog mesta. Arheološki ostaci biblioteke i minareta svedoče o prošlim vremenima i raznovrsnim uticajima koji su oblikovali Niš kao grad.

Zanimljivo je da je džamija tokom vekova menjala svoju namenu. Od 1977. godine, ona je dobila novu ulogu kao izložbeni prostor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, poznat kao Salon 77. Ova transformacija nije samo revitalizovala prostor džamije, već je omogućila i očuvanje njenog kulturnog nasleđa i priliku da se njena lepota i značaj dele sa širom javnošću.

Bali-begova džamija tako ostaje ne samo spomenik prošlosti, već i živo svedočanstvo o kulturnom bogatstvu i nasleđu grada Niša.


#   Niš   Niška tvrđava   Turistička organizacija Niš   Bali begova džamija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima