Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Razvoj turizma na lebanski način: Opština kupuje dve kamile

rssBookmark and Share

Lebane 27.12.2018. Beta, N1

Odbornici Skupštine opštine Lebane usvojili su plan i program rada Turističke organizacije Lebana (TOL) za 2019. godinu, kojim se, između ostalog, predviđa kupovina dve kamile, rekao je Beti jedan od odbornika.

Razvoj turizma na lebanski način: Opština kupuje dve kamile

Odbornicima nije obrazložena ova odluka, budući da je rasprava po svim tačkama dnevnog reda trajala samo 10 minuta, a kako je Beti potvrdio jedan od odbornika, niko nije ni tražio obrazloženje za ovako neobičnu odluku. 

Predsednik Skupštine opštine Srđan Jović i predsednik opštine Ivan Bogdanović nisu se javljalji na poziv Bete, a direktor TOL Bojan Jović, čiji je rođeni brat odbornik, a zet njegovog brata predsednik opštine, na pokušaj pitanja: Zašto se kupuju kamile, odgovorio je samo: "Važi" i spustio slušalicu. 

Jedan od opštinskih većnika rekao je nezvanično Beti da se kamile kupuju za razvoj turizma, vezano za arheološki lokalitet Justinijana Prima odnosno, Caričin grad.

"Planiraju da prošire ponudu, da turistima ponude obilazak lokaliteta na kamilama s obzirom da su areheolozi pre nekoliko godina tu pronašli kosti kamile", kazao je ovaj većnik. 

Međutim, Caričin grad je pod zaštitom države, a njime upravlja Narodni muzej Leskovca u kome su, takođe nezvanično, rekli Beti da na taj lokalitet sa tri velika mozaika može da hoda samo ljudska noga.

Do nekih medija stiglo je nepotpisano saopštenje u kome se ističe da se radi o figurama. Za sada nije jasno o čemu se zapravo radi, ali u materijalu koji smo imali na uvid stoji "Nabavka dve kamile".

Kasnije je razjašnjeno da iza tog pisma stoji Goran Jović, odbornik u lebanskom parlamentu.

- Ne mogu da verujem da je bilo ko mogao i da pomisli da ćemo kupovati prave kamile. Tako nešto je neizvodljivo. Nema uslova za to. Ko bi brinuo o tim životinjama i gde bi one bile smeštene? Naravno da se radi o figurama koje će stajati ispred vizitorskog centra „Teodora“ i to je tako i usvojeno na sednici parlamenta. Pitam se šta bi bilo objavljeno da smo odlučili da kupimo mamute – kaže Goran Jović, odbornik SNS-a u Skupštini opštine i poverenik ove stranke u Lebanu.

On podseća da su pre nekoliko godina na Caričinom gradu pronađene kamilje kosti, pa će figure kamila poslužiti tome da se ta priča o ovom lokalitetu približi najmlađim posetiocima.

- Mi planiramo da oplemenjujemo taj prostor i da posetiocima pružimo veliki broj raznovrsnih sadržaja, ali šetnju na kamiljim leđima po izuzetnom lokalitetu kakav je Caričin grad nismo planirali i to je van svake pameti. A figura kamila i drugih figura oko vizitorskog centra će svakako biti jer nam je cilj da Caričin grad posećuje mnogo veći broj turista – istakao je Jović.

Komentara: 0


#   turizam   Lebane   predsednik opštine   Goran Jović   Srđan Jović   Bojan Jović   Caričin grad   Turistička organizacija Lebane   kamile
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima