Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

14 godina od nekažnjenog zločina nad Srbima na KiM

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 17.03.2018. Južna Srbija Info

Danas se navršilo 14 godina od nasilja Albanaca nad Srbima na Kosovu i Metohiji, u kojem je ubijeno najmanje 19 osoba, a 1.000 ih je povređeno, i u kojem je, pred očima međunarodne zajednice, proterano oko 4.000 Srba, uništeno 800 njihovih kuća i zapaljeno 35 pravoslavnih verskih objekata.

Foto: RTS (print screen)
Foto: RTS (print screen)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u obraćanju naciji osvrnuo na te događaje, podsetivši na to da je nasilje bilo toliko brutalno da je i OEBS ostao bez komentara, a da su kazne za te zločine bile simbolične.

Četrdeset dva verska objekta smo od onda obnovili, pomogli smo drugima, ali od 2005. do 2017. vratilo se svega 10.123 interno raseljenih, pri čemu je veći broj Srba od toga otišao, naglasio je predsednik.

On je ukazao na to da pet godina pokušava da dođe do mira i rešenja za kosovsko-metohijski čvor, pokazavši na konferenciji za novinare primerak Briselskog sporazuma koji se sastoji od 15 tačaka, pri čemu je prvih šest posvećeno formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Svih šest tačaka ostale su mrtvo slovo na papiru jer pet godina niko nije želeo da to sprovede. Ne samo da Albanci nisu želeli, to je očigledno, nismo verovali da će bilo šta uraditi u srpsku korist, već smo očekivali da će EU biti garant. EU da je želela da ZSO bude sprovedena u delo, da su hteli drugi faktori međunarodne zajednice, njihov uslov za viznu liberalizaciju za Kosovo bio bi, ne demarkacija, već formiranje ZSO, istakao je Vučić.

U manastiru Gračanica je u 11 časova vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva tog manastira, služio parastos stradalima 17. marta 2004. godine.

Parastosu su, pored mnogobrojnih meštana i vernika, prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu i državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Nakon parastosa, zvaničnici, predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo i meštani uputili su se ka Domu kulture u Gračanici gde su ispred spomen obeležja “Missing” položili bele ruže.

Foto: RTK, RTS, Tanjug

I u Kosovskoj Mitrovici je služen parastos stradalim žrtvama i položeni su venci na spomenik Istina i kod spomen ploče Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev.

Cveće su položili, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik opštine Zvečan Ivan Teodosijević, Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke i predstavnici Srpske liste. 

Petković je rekao da je 17.mart jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope, koji se desio u prisustvu medjunarodne zajednice, medjunarodnih oružanih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe.

Stradanje Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, koji su ubijeni hicima iz snajpera iz južnog dela Kosovske Mitrovice, kao i žrtve svih ostalih nevino postradalih od albanskih zločinačkih ruku nas obavezuju da i danas poručimo da Srbija, koja je postala vojno i ekonomski osnažena i koja je lider u regionu, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17.mart, nikada nećemo zaboraviti ovaj tužan događaj i nikada nećemo odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, da se zadovolji pravda i da se kazne zločinci, poručio je Petković.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je, u svojim prostorijama u Beogradu, obeležilo 14-godišnjicu pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Obeležavanju godišnjice u spomen sobi "Kosmetske žrtve" prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i porodice žrtava.

Dalibor Jevtić je rekao da je prošlost na KiM teška, da je stradalo puno nevinih žrtava čiji dželati još nisu kaženjeni.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je ukazao na to da je bilo puno žrtava, a da za zločine niko nije odgovarao.

Ono što se u kontinuitetu dešava ovih dvadeset godina kulminiralo je ubistvom Olivera Ivanovića, čoveka koji je svih tih dvadeset godina bio deo svih nas, deo svih naših stradanja, deo svega kroz šta smo svi zajedno prošli. On je bio neko ko je imao viziju i bio svetionik.

Nažalost, onako kako su i sve ostalo uradili, i ovo mučko ubistvo je izvršeno. Zato danas, i kad god se budemo okupili, za svaku žrtvu, za svako ubistvo i svakog zločinca treba da tražimo punu odgovornost, poručio je Odalović.


#   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   Albanci   Kosovska Mitrovica   predsednik opštine   Srbi   OEBS   predsednik Srbije   Parastos   Zoran Đorđević   pogrom   državni sekretar   Andreja Mladenović   Vladika Teodosije
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima