Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomor riba kod Sokobanje

rssBookmark and Share

Aleksinac 23.08.2007.

Sumnja se da je do trovanja došlo zbog ispuštanja u reku fekalnih i otpadnih voda iz sokobanjskog kolektora

Juče ujutru, oko 7, 30 časova, meštani dva sokobanjska sela Vrbovac i Trubarevac i brojni sportski ribolovci prijavili su veliko trovanje riba u Moravici (sokobanjskoj), na delu reke između Sokobanje i Bovanskog jezera. Samo dva sata kasnije, na mestu gde se Moravica uliva u jezero, stigli su predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, predsednik Ribolovnog područja „Južna Morava 2”, Nikola Kumanović, inspektori zaštite životne sredine iz Niša i predstavnici Zavoda za zdravstvenu zaštitu iz Zaječara.

– Konstatovali smo da je do pomora došlo na osam kilometara nizvodno od Sokobanje, a na više mesta u plićaku pluta ogromna količine uginulih riba. Do sada smo samo sa dva mesta izvadili po 100, odnosno ukupno oko 200 kilograma uginulih riba, a u toku je pregled dna reke, gde leže takođe uginule ribe i gde ih je mnogo više nego na površini Moravice – rekao nam je Nikola Kumanović.

Pomor riba dogodio se na dužini od oko dva kilometra rečnog toka, rečeno nam je nakon komisijskog obilaska terena. Uzvodno od prvog mesta gde je primećena veća količina uginulih riba, životinje su žive i voda je čista. A nedaleko od tog prvog mesta gde je primećen pomor riba, rečeno nam je, nalazi se veliki ispust sokobanjskog gradskog kolektora otpadnih voda. Nije daleko odatle ni gradska deponija, što navodi na sumnju da je do uginuća došlo zbog ispuštanja zagađenih i verovatno otrovnih materija u reku.

– Pokušavamo da sprečimo ekološku katastrofu, jer se radi o pomoru retkih, autohtonih vrsta riba. Isto tako, samo nekoliko kilometara nizvodno odavde nalazi se veliko Bovansko jezero, bogato ribom, a u koje se uliva Moravica (sokobanjska) – objašnjava Kumanović.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, kaže za „Politiku” da su inspekcijski organi ove opštine, posle obilaska terena, angažovali referentne ustanove iz Kruševca, čiji su stručnjaci odmah reagovali i stigli na obale Moravice, gde će započeti utvrđivanje uzroka najnovijeg pomora ribe.

(Toma Todorović, Politika)


Duž osam kilometara ugušena riba

U reci Moravici, na delu vodotoka od sokobanjskog kolektora otpadnih voda do ušća u Bovansko jezero, prekjuče popodne dogodio se novi pomor ribe čiji je uzročnik još uvek nepoznat. Prema prvim podacima, snabdevanje Aleksinca pijaćom vodom, koja se uzima iz Bovna, trenutno nije ugroženo, ali se sirova voda u veštačkoj akumulaciji neprekidno kontroliše.

Upravnik ribolovnog područja „Južna Morava 2“ iz Niša Nikola Kumanović kaže da je pomor velikih razmera i da je uništen riblji fond na deonici reke dugoj osam kilometara!

- Pomor je primećen na mestu na kojem se u Moravicu ulivaju fekalne vode iz sokobanjskog kolektora. Iznad kolektora nema pomora. Uništeno je dosta ribljih vrsta, a ima i uginulih primeraka od kilogram i po. Uginula riba pluta po površini reke, ali je mnogo više ima po dnu. Do sada smo izvukli preko 200 kilograma mrtve ribe, ali je to daleko od ukupne količine. Šteta je ogromna jer na tržištu nema riblje mlađi ovih vrsta. Da bi se obnovile moraćemo da sačekamo da se to desi prirodnim putem - kaže Kumanović .

Drugi pomor za mesec dana!

Kumanović ističe da je ovo drugi pomor ribe u Moravici u poslednjih mesec dana.

- Pre mesec dana dogodio se manji pomor u Moravici, nizvodno od hotela „Zdravljak“, ali je tada stradalo svega dvadesetak kilograma ribe. Sada se radi o daleko većoj količini i kada se otkrije uzročnik, tražićemo odštetu - dodaje Kumanović.

Inspekcije iz celog regiona sjatile su se na mesto najnovijeg ekološkog incidenta. Uzorke vode uzeo je Institut za zaštitu zdravlja iz Zaječara, a na lice mesta izašla je republička inspekcija za zaštuižitu životne sredine i veterinarska inspekcija, kao i ekološka inspekcija iz Sokobanje.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da se još uvek ne zna šta je izazvalo uginuće ribe, ali da je činjenica da se najveći deo fekalne kanalizacije iz Sokobanje uliva nekontrolisano u Moravicu, mimo postojeće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- Opština Aleksinac je zatražila od Higijenskog zavoda u Kruševcu vanrednu analizu vode iz Moravice - kazao je Stanković. Predsednik opštine Sokobanja Miliša Dinić objašnjava da je prema prvim nalazima stručnih službi u vodi Moravice izmerena tri puta manja količina kiseonika.

Vodosnabdevanje Aleksinca stabilno

Voda iz Moravice je uzeta na analizu, a voda iz Bovna, iz kojeg se ova varoš snabdeva pijaćom vodom, pojačano se kontroliše na nekoliko punktova.

- Vodosnabdevanje je redovno. Aleksinac dobija uobičajenih 150 litara u sekundi i za sada građani nemaju razloga za zabrinutost. Količina vode u Bovnu je ogromna, tako da dotok iz Moravice, čiji nivo dodatno smanjen zbog suše, ne ugrožava kvalitet sirove vode u jezeru, kaže predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

Sakupljena uginula riba juče je uništena na deponiji u Sokobanji.

(Branko Janačković, Blic)


JAKO ORGANSKO ZAGAĐENjE U MORAVICI

Rezultati prvih analiza vode iz reke Moravice, u kojoj je došlo do pomora ribe, pokazuju da postoji jako organsko zagađenje.

Prema nalazima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, koji je juče na zahtev Opštine Aleksinac uzorkovao vodu na tri mesta, u samoj reci povećane su koncentracije amonijaka i nitrita sto puta iznad dozvoljene granice.

Voda u Bovanskom jezeru, odakle se Aleksinac snabdeva pijaćom vodom, nije zagađena.#   Aleksinac   Sokobanja   Bovansko jezero   voda   Južna Morava   Moravica   Nenad Stanković   predsednik opštine   Nikola Kumanović   Toma Todorović   veterinarska inspekcija   fekalne vode   ekološka inspekcija   Opština Aleksinac   riblji fond   prečišćavanje   pomor ribe
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima