Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanci na jugu Srbije obeležili Dan zastave

rssBookmark and Share

Bujanovac 29.11.2017. Danas, FoNet

Nacionalni praznik Albanije Dan zastave kojim se obeležava godišnjica od proglašenja nezavisnosti susedne države i ove godine obeležen je u opštinama Bujanovac i Preševo gde žive etnički Albanci.

Pixabay / Cristian Marin
Pixabay / Cristian Marin

Zastave Republike Albanije postavljene su na zgradama SO Bujanovac i Preševo, kao i na zgradi gde se nalaze prostorije Nacionalnog saveta Albanaca za jug Srbije. Centralna svečanost održana je u Sali Doma kulture "Vuk Karadžić" u Bujanovcu, gde je izveden kulturno-umetnički program.

Obeležavanje Dana zastave proteklo je bez euforije i oštre političke retorike predstavnika lokalnih političkih partija. Vlasti u Beogradu još nisu postigli dogovor sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije oko upotrebe nacionalnih simbola ove nacionalne manjine.

Upotreba nacionalnih simbola kao jedan od zahteva predstavnika albanske nacionalne zajednice sadržana je u dokumentu "Plan od sedam tačaka" koji je upućen Vladi Srbije, a koja se još uvek nije izjašnjava po ovom pitanju. Nacionalni savet Albanaca (NSA) do sada nije izašao sa predlogom moguće zastave koja bi bila zvanično obeležje predstavnika ove nacionalne zajednice sa juga Srbije, već i dalje koristi zvanično obeležje Republike Albanije.

Stanković: Albanci na jugu nek naprave svoje nacionalne simbole

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković rekao je danas FoNetu da je država ranije ponudila Albancima na jugu Srbije da naprave svoje nacionalne simbole, ali da odgovora na tu ponudu još nema.

Stanković: Albanci na jugu nek naprave svoje nacionalne simbole

Foto: Medija centarMi smo ponudili albanskoj nacionalnoj manjini da oni naprave svoje nacionalne simbole koji moraju da se razlikuju u odnosu na državu maticu. Na žalost, do toga nije došlo, rekao je Stanković.

Naš zadatak u narednom periodu je da to realizujemo na pravi način i da oni sami, pošto predlažu svoje nacionalne simbole, to urade i na taj način se to pitanje skine sa dnevnog reda, dodao je Stanković povodom proslave Dana albanske zastave u Preševskoj dolini.

 


#   Bujanovac   Preševo   Zoran Stanković   jug Srbije   Nacionalni savet Albanaca
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima