Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Egipta boravio u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 04.08.2018. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović primio je juće ambasadora Arapske republike Egipat, njegovu ekselenciju ambasadora Amr Aguvejlija, prvog diplomatu iz ove prijateljske zemlje koji je posetio naš grad posle više od 15 godina.

Ambasador Egipta boravio u Nišu

Susret dogovoren pre nekoliko meseci, poklopio se i sa večerašnjim nastupom ansambla modernog baleta Kairske državne opere na festivalu Nišvil teatar, pa se upravo pitanje proširenja i unapređenja kulturne saradnje i nametnulo kao jedna od glavnih tema razgovora Gradonačelnika Bulatovića i visokog gosta. Ambasador Aguvejli je rekao da saradnju ne treba limitirati samo na Beograd i Kairo, kao dva glavna i najveća grada, već da treba podsticati povezivanje i ostalih gradova iz obe zemlje. On je, tim povodom, uputio i poziv niškim folklornim ansamblima da budu gosti na nekom od brojnih etno festivala u Egiptu.

Takođe, u razgovoru je pokrenuta i inicijativa za bliže povezivanje, pa i bratimljenje Niša sa nekim od većih gradova u Egiptu, što je obostrano prihvaćeno.

Gradonačelnik Bulatović je istakao da je Niš grad sa prebogatim ali nedovoljno istraženim arheološkim nasleđem, i koji ima potrebu za saradnju sa egipatskim stručnjacima koji imaju ogromno iskustvo u toj oblasti. On je naglasio da je i Narodni muzej u Nišu spreman za povezivanje i saradnju u istraživanju sa nekim od egipatskih muzeja ili arheoloških institucija.

Ambasador Aguvejli je rekao da je upoznat sa naglim razvojem niškog aerodroma Konstantin Veliki, i istakao da bi bilo dobro pokrenuti avio liniju, redovnu ili čarter, između Niša i aerodroma u Hurgadi ili Šarm el Šeiku, i da bi to bilo od važnosti ne samo za građane ovog dela Srbije, već i Bugarske i Makedonije, i omogućilo mnogo veću turističku razmenu u oba pravca.

Posle susreta sa gradonačelnikom Bulatovićem, kome su prisustvovali i gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski, direktori Narodnog Muzeja i Turističke organizacije Niš, za ambasadora Egipta i njegove saradnike organizovan je i razgovor sa privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori, sa ciljem upoznavanja i iniciranja bližeg povezivanja, jer je ocenjeno da je trenutna ekonomska saradnja dve zemlje sa trgovinskom razmenom od svega 30-tak miliona dolara jednostavno nedovoljna i nezadovoljavajuća, i da jačanje privrednih veza i odnosa, mora biti jedan od prioritetnih interesa obe strane.


#   Niš   Beograd   Car Konstantin Veliki   ambasador   Darko Bulatović   Jelena Mitrovski   Egipat   Amr Aguvejli
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima