Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

rssBookmark and Share

Niš 03.12.2017. Južna Srbija Info

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama, kao što su predrasude u stavovima prema invalidnosti, nepristupačnost objekata kao i informacija i oruđa za komunikaciju.

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Ovaj dan se obeležava 3. decembra i svi zaposleni u Apoteci „ Vrbas“ se pridružuju promociji s ciljem da se postigne puno i jednako uživanje ljudskih prava i učestvovanja osoba sa invaliditetom u društvu.

 Ove barijere često kao rezultat imaju nedostatak znanja ili svesti o pitanjima invalidnosti, što se može prevazići jednostavnim aktivnostima. Osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno da učestvuju u društvu ako se uklone socijalne i fizičke prepreke, kao i prereke u stavovima. 

U Srbiji je oko 800.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta, a oko 70% tih osoba živi u siromaštvu. Osobe sa invaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobnosti i znanja i u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo, ali kao poseban problem ističe se njihovo zapošljavanje. Samo 13% osoba sa invaliditetom je zaposleno, što znači da je njihova nezaposlenost tri puta veća. 

Prema osobama sa invaliditetom se treba ophoditi kao i prema svim drugim osobama, i u kontaktima bitno je da se obrati pažnja na osobu, ane na njenu invalidnost. Kao običan građanin možemo da učinimo više stvari za osobe sa invaliditetom. Da ih pitamo da li im je potrebna pomoć i da se ne prepuštamo pretpostavkama, da im se direktno obraćamo prilikom razgovora i da im dozvolimo da izraze svoje potrebe.

Takođe, neophodno je osobama sa invaliditetom ponuditi pristupačnost raznih objekata. U bibliotekama rampe na ulazu u zgradu, asortiman znakova na Brajevom pismu, audio ili Brajeve knjige, knjige u krupnom fontu, knjige u lako razumljivom formatu; u tržnim centrima pored pokretnih stepenica obezbediti i liftove; dovoljan broj parking mesta u blizini svih javnih mesta...

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj da se promoviše razumevanje problema invaliditeta i da podrška za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Niš

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, sa svojim saradnicima ugostio je u Gradskoj kući predstavnike udruženja i organizacija. Svečanim okupljanjem podržana je ideja o potrebi poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, o jednakosti uživanja ljudskih prava i ravnopravnom učešću u svim segmentima javnog života.

U Nišu obeležen 3. decembar, Dan osoba sa invaliditetom

Pitanja socijalne i zdravstvene zaštite, pravna bezbednost na radu, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i medijska promocija i podrška u ostvarivanju prava – neke su od ključnih tema koje su ovom prilikom istaknute.

 Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, napomenuo je da Grad ove godine izdvaja skoro 100 posto veći iznos finansijskih sredstava u odnosu na dosadašnju praksu. „To je skroman doprinos – navodi gradonačelnik – ali i iskren pokazatelj koliko mislimo na vas, ili, što je možda najznačajanije, koliko ćemo u budućnosti misliti na vas, jer ste vi bitan deo društva, jer smo svi mi potpuno jednaki.“ Integracija osoba sa invaliditetom u prostore javnog, političkog, ekonomskog i kulturnog života Grada, uklanjanje fizičkih i društvenih barijera, poštovanje digniteta, kao i ostvarivanje socijalnih, ekonomskih, obrazovnih i zdravstvenih prava, predstavlja važnu zakonsku ali i etičku obavezu Grada Niša, istakao je gradonačelnik Bulatović. Aktivna politika zapošljavanja invalidnih osoba, prepoznata je kao jedan od primarnih ciljeva lokalne samouprave. Na republičkom nivou posmatrano, Niš i predstavlja grad koji je uložio najviše sredstava za zaposlenje osoba sa invaliditetom. Ovim povodom, Bulatović je poručio: „Želim da osetite podršku Grada Niša, da se osetite značajnim i korisnim delom našeg društva, da ovu kuću osetite kao svoju.“

Članica Gradskog veća za socijalna pitanja, Tijana Đorđević Ilić, istakla je da ravnopravno uključivanje na tržište rada, socijalna i ekonomska sigurnost, ostvarivanje prava invalida rada, ali i svih osoba sa invaliditetom, kao i poštovanje ličnog i ljudskog dostojanstva, predstavlja najvažnija pitanja socijalne politike Grada Niša.  

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, Vladana Jović, napomenula je da Grad Niš predstavlja primer dobre prakse implementacije osoba sa invaliditetom. Vladana Jović podsetila je da se Grad Niš kalendarske 2016. godine našao na listi gradova nagrađenih za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na svojoj teritoriji.

 


#   Niš   nezaposlenost   Darko Bulatović   Osobe sa invaliditetom   Ana Đorđević   Ana Jović   osoba sa invaliditetom   Tijana Đorđević   Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima