Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je počeo Božićni post

Bookmark and Share

28.11.2016. Južna Srbija Info

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, preneli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

Danas je počeo Božićni post

Ustanovljavanje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva. Već od IV vijeka sveti Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim djelima Božićni post. U V vijeku je o Božićnom postu pisao Lav Veliki. Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge – malo duže. Na saboru 1166. godine koji je održan u vrijeme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naređeno da poštuju 40-to dnevni post uoči velikog praznika Hristovog Rođenja.

Antiohijski patrijarh Valsamon je pisao,  da “je sam svjatiješi patrijarh rekao da iako dani tih postova (Uspenjskog i Božićnog) nisu određeni pravilom, potrudimo se međutim da slijedimo nepisano crkveno predanje i dužni smo da postimo …od 15. dana novembra”. Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15/28. novembra i traje do 25. decembra/7. januara, traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post. Pošto post hranom počinje na dan praznika svetog apostola Filipa (14. novembra po starom), onda se još naziva i Filipovim.

Božićni post je zimski post, i služi nam za osvećenje poslednjeg dijela godine tajanstvenim obnovljenjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog Rođenja.  Lav Veliki piše: “Samo poštovanje uzdržanja je određeno u četiri vremenska perioda, kako bismo u toku godine spoznali da nam je neprestano neophodno očišćenje i da pri rasijanosti života uvijek treba da se trudimo da postom i milostinjom čistimo grijeh, koji se umnožava zbog tjelesnih slabosti i nečistote želja”.

Prema riječima Lava Velikog, Božićni post je žrtva Bogu za sakupljene plodove. “Kao što je nama Gospod podario ovozemaljske plodove, - piše svetitelj – tako i mi u vrijeme tog posta treba da budemo darežljivi prema siromašnima”.

Prema riječima Simeona Solunskog, “post Božićne Četrdesetnice izobražava post Mojsija, koji je postivši četrdeset dana i četrdeset noći dobio na kamenim tablicama Božije zapovijesti. A mi, posteći četrdeset dana, sozercavamo i primamo živu Riječ od Djeve, ne nacrtanu na kamenu, već ovaploćenu i rođenu, i prisajedinjujemo se Njegovoj Božanskoj ploti”.

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se prije dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tijela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svijetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prinjeli naše čisto srce i želju da slijedimo Njegovo učenje.

Mitropolija crnogorsko-primorska


#   Božić   post   SPC   hrišćanstvo   Božićni post
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima