Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dušan Milisavljević: Država adekvatno odgovorila u prihvatu migranata

rssBookmark and Share

Preševo 10.07.2015. Belami

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je danas da je Srbija adekvatno odgovorila u slučaju vanredne situacije i velikog priliva migranata obezbedivši im vrlo pristojan prihvat u Preševu.

Foto: Fejsbuk
Foto: Fejsbuk

Milisavljević je sa stranačkom koleginicom Aidom Ćorović posetio juče Prihvatni centar u Preševu želeći da lično vidi kako je država reagovala u situaciji kada veliki priliv migranata koji, kako kaže Milisavljević, traže spas bežeći iz ratom zahvaćenih područja.

“Želim da pohvalim rad žandarmerije, pripadnike policije koji su pretežno iz Niša i stacionirani su u Prihvatnom centru, zdravstvene radnike Vojne bolnice iz Niša i drugih koji su agažovani u ovom poslu”, kazao je Milisavljević.

On je rekao da žandarmerija proverava migrante da li možda nose oružje, zatim ih policija registruje i onda oni odlaze na zdrvastvene preglede.

“Ukazuje im se prva pomoć, to su uglavnom povrede od dugog hodanja, glavobolje, kolapsi, proširene vene”, precizirao je Milisavljević, koji je lekar po struci i profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Milisavljević kaže da bi možda trebalo u Centru opremiti komjuterom i ljudstvom još neki prijemni punkt za evidentiranje pristiglih, kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva.

Prema njegovim rečima, u Centru azilanti dobijaju pakete Crvenog krsta, tu je i UNHCR, dobijaju potrebne papire i mogu da nastave put.

Milisavljević je ukazao da je zdravstveno zbrinjavanje važno, jer oni mogu biti nosioci potencijalnog rizika za sebe i druge, u zemljama kroz koje prolaze i zato teren na kojem migranti borave treba da bude higijenski tretiran.

On pretpostavlja da epidemiolozi imaju to u vidu.

Milisavljević je rekao da se očekuje i dalje priliv migranata i onih koji traže azil i da to mora da bude zadatak svih, jer rešenje tog problema nije u podizanju zida, već je rešenje da se tim ljudima pomogne.

Milisavljević je takođe rakao da je u Preševu posetio bolnicu i porodilište koje treba uskoro da počne da radi, koje je završeno i opremljeno najsavremenijom opremom.

U dva navrata na konkurs se nije javio nijedan ginekolog, a na specijalizaciji su trenutno dve Albanke i jedna Srpkinja.

Do završetka njihove specijalizacije porodilište će raditi uz pomoć Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave, pa će žene sa tog područja moći da se porađaju u Preševu, a ne u Vranju, napomenuo je Milisavljević.


#     Dušan Milisavljević   policija   Preševo   žandarmerija   država   migranti   odgovornost   prva pomoć   prihvatni centar
@dusanorldusan @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima