Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vidovdanska akademija u emotivnoj atmosferi - Hirurgu napaćenog srpskog naroda posthumno orden Svetog Romana

rssBookmark and Share

Niš 27.06.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Sinoć je porti niškog Sabornog hrama održana Vidovdanska akademija, na kojoj je orden Svetog Romana, najviše priznanje Eparhije niške, posthumno dodeljen doktoru Miodragu Laziću.

Foto: Vanja Keser, Južna Srbija Info
Foto: Vanja Keser, Južna Srbija Info

U porti niškog Sabornog hrama, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, sinoć je održana Vidovdanska akademija, na kojoj je orden Svetog Romana, najviše priznanje Eparhije niške, posthumno  dodeljen doktoru Miodragu Laziću, a povelje i priznanja su uručeni vukovcima niških osnovnih i srednjih škola i po prvi put najboljim studentima.

U više nego emotivnoj atmosferi, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije, orden Svetog Romana, dodelio je u ime preminulog doktora Laze, njegovoj ćerki, Nini Vujošević.

Vladika Arsenije: Hirurg napaćenog srpskog naroda

"Doktor Lazić, "hirurg napaćenog srpskog naroda", najznačajnije priznanje naše Eparhije zaslužio je svojim herojskim delovanjem, primernim vršenjem poziva, kao i za ljubav prema svojoj crkvi i narodu", rekao je Vladika niški Arsenije, uručujući orden Nini Vujošević.

“Sećajući se naših slavnih predaka i slaveći njihovo sveto i slavno ime večeras se sećamo lika i dela  jednog savremenog heroja našeg naroda, koji je sebe predao na oltar otadžbine služeći svojim bližnjima, ispunivši reči Hristove "Od ove ljubavi niko nema veći, da ko život svoj položi za prijatelje svoje". Reč je o dr Miodragu Laziću čuvenom srpskom hirurgu iz Niša. Ovaj veliki čovek, ovaj heroj srpskoga naroda izgubio je svoju  poslednju bitku u borbi protiv podmuklog i nevidljivog neprijatelja, kovida-a 19, boreći se za živite svojih pacijenata”, istakao je Episkop niški Arenije. 

Nina Vujošević: Budimo humani i nesebični, čuvajmo svoje svetinje

Ćerka doktora Lazića, Nina Vujošević, sa tugom u očima, ali dostojanstveno, kazala je da orden koji je dobio njen otac, predstavlja simbol neverovatne priče o herojstvu u vremenu kada se zaboravljaju prave vrednosti.

Nina Vujošević je govorila, da je njen otac "stradao na svom poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja u koju dobrovoljno krenuo, bez straha i ne osvrćući se.Nije bio važan on, bio je važan njegov narod i njegova otadžbina".

"Velika je čast stajati danas ovde pred svima vama u predvečerje Vidovdana u gradu u kome  je moj otac proveo najveći deo svog životnog i radnog veka. Ovaj orden je ujedno i podsetnik svima nama da sledimo njegov put, da budemo humani i nesebični. Majke pričajte deci o srpskim herojima. Srbi gde god da ste ne dajte svoje svetinje, čuvajte svoje heroje od zaborava, njima u čast pevajte Marš na Drinu", poručila je Vujošević.

Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama, prisustvovao je veliki broj građana Niša, sveštenstvo Eparhije niške, Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog okruga, general Simović, predstavnici Vojske Srbije i grada Niša.

Doktor Lazić preminuo je 14. aprila ove godine, posle dvonedeljne borbe sa virusom korona.

Na Vidovdnskoj akademiji je nagrađeno i 65 najboljih đaka niških osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

Besednik ovogodišnje akademije bio je Ivan Nikolić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, a u programu su učestvovali Niška crkveno-pevačka družina "Branko" i niški Vojni orkestar, glumci, naratori.

Učesnici bogatog programa, hor NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom Sare Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom Jovanom Mikić, Dečja dramska sekcija i Folklorno-igrački crkveni ansambl „Branko” koje su pripremili Suzana Milovanović i koreograf Vladica Janošević, Kamerni orkestar, svojim profesionalnim izvođenjem, nadahnuli su atmosferu u prepunoj porti Sabornog hrama. 

Posebnu reakciju, izazvalo je moćno izvođenje hora "Branko", pesme "Marš na Drinu" uz pratnju Vojnog orkestra „Niš“, kao i kompozicije "Pećka kandila". 

Akademiji je prisustvovalo i više desetina bivših boraca iz Republike Srpske, sa Ilidže, iz Zvornika, Bijeljine i Bratunca, koje je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, operisao i lečio doktor Laza.

Ovogodišnju akademiju organizovala je Eparhija niška, Uprava niškog Sabornog hrama, u saradnji sa komandom Kopnene Vojske Srbije i NCPD "Branko".

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Saborna crkva   Niška eparhija   Vojni orkestar Niš   Milosav Simović   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Komanda kopnene vojske Srbije   Miodrag Lazić   Sara Cincarević   Vidovdanska akademija   Vladika Arsenije   Orden Svetog Roman
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima