Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

1.600 kilometara bez odmora: Piksijev brat vozio autobus smrti!

rssBookmark and Share

Beograd 25.06.2015. Kurir, Južna Srbija Info

Vozači „Barsino tursa“ odvezli turiste u Kasandru i posle nekoliko sati krenuli u Srbiju sa drugom grupom. Umor vozača uzrokovao nesreću u kojoj je poginula jedna, a povređena 61 osoba

1.600 kilometara bez odmora: Piksijev brat vozio autobus smrti!

Vozač autobusa agencije „Barsino turs“ Zoran Stojković (42) i njegov kolega Dušan Vukmirović (41) odvezli su turiste u Grčku i svega nekoliko sati kasnije, mrtvi umorni, preuzeli drugu grupu putnika i krenuli u Srbiju, saznaje Kurir. Usled napora Stojković je najverovatnije u ponedeljak ujutro zaspao za volanom i sleteo s puta kod Bubanj potoka.

Sagovornik blizak istrazi kaže da su vozači iz Novog Sada krenuli u subotu u 18. 30 i da su u oba smera prešli oko 1. 580 kilometara za 33 sata!

- Stigli su u Pefkohori u nedelju oko devet sati. Posle samo šest sati, koje su proveli uglavnom u sređivanju autobusa, preuzeli su putnike i krenuli put Novog Sada. Po zakonu, morali su najmanje deset sati da se odmaraju - kaže izvor Kurira. On dodaje da je Stojković vozio autobus od Pefkohorija do makedonske granice, gde je volan preuzeo njegov kolega.

- Od Predejana je ponovo seo da vozi i trebalo je putnike da odveze do Novog Sada - naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, nije tajna da srpski vozači rade danima bez pravog odmora.

- Većina vozača turističkih agencija na put od 12 sati i više kreću iscrpljeni. Mnogi nisu u radnom odnosu i rade u javnom prevozu grada u kojem žive. Dešavalo mi se toliko puta da dođem do Bubanj potoka, a da od umora ne mogu da se setim kako sam uopšte dotle stigao. Većinu samo Bog čuva - kaže za Kurir bivši vozač jedne privatne agencije i navodi:

- Vozači u većini autobusa imaju po dva tahografa i „šteluju“ vreme. Tako se stvara nerealna slika odmora i brzine kretanja.

Još jedna od nepravilnosti je i odmor vozača preko nedelje.

- Agencije izdaju lažne potvrde na kojima se navodi da se vozač odmarao dva dana - tvrdi on.

Iako svesni da rade protivno zakonu i na svoju štetu i štetu putnika, vozači o tome ćute zbog zarade po turi od 70 evra. U „Barsino tursu“ i juče su odbili da razgovaraju s nama.

Dragoljub Grujić juče je posetio suprugu.

- Povređena joj je kičma, naprsli su pršljenovi. Naše dvoje dece je bilo sa njom, na svu sreću prošli su s ogrebotinama - ispričao je Grujić.

On navodi da ih je u ponedeljak ujutro čekao kod Buvljaka.

- Žena me je pozvala i rekla: „Teško smo povređeni, ne znam gde smo“. Krenuo sam ka auto-putu, prizor je bio užasan, deca su mi bila krvava - kaže Grujić.


PIKSI: U ŠOKU SAM, BRINEM ZA ZDRAVLjE BRATA I SVIH PUTNIKA

Vozač autobusa Zoran Stojković i proslavljeni fudbaler Dragan Stojković Piksi braća su od stričeva.

- Tačna vam je informacija, Zoran mi je brat od strica. Moje iskreno saučešće porodici preminule žene - rekao je Dragan Stojković za Kurir.

On je vrlo zabrinut i za brata i za sve ljude koji su bili u autobusu.

- Brinem za zdravlje, kako Zoranovo tako i svih putnika. Želim im brz oporavak. U šoku sam. Baš užasna nesreća - rekao je Piksi za Kurir.

U Zoranovom domu juče smo zatekli oca Aleksandra.

- Ne pitajte me ništa, ne mogu ni da obiđem sina, čuva ga policija - rekao je očajni otac.

Aleksandar je angažovao advokata za svog sina.

- Šta da radim, uzeo sam advokata, ništa više ne mogu da učinim za njega. Promukao sam od muke, ne mogu ni da govorim - kazao je otac vozača.

Zoranove komšije za njega imaju samo reči hvale.

- Mogla bih da se s njim vozim vezanih očiju. On vozi više od dvadeset godina, nasledio je oca na mestu vozača u niškoj „Mlekari“, dugo je bio u „Nišekspresu“, a mislim da poslednje četiri godine vozi za tu agenciju - kažu Zoranove komšije.

Oni dodaju da je Zoran izuzetan momak u svakom pogledu.

- Zoran je baš dobar, svima je uvek bio na usluzi. Svima nam je mnogo žao što mu se to desilo. Piksijeva majka priča da je njen sin neprestano kraj njega u bolnici u Beogradu i da ga teši - pričaju komšije.

Sestra vozača autobusa
PONAVLjAO JE: ZAŠTO NISAM JA POGINUO

Videla sam brata odmah nakon nesreće. Samo je ponavljao: „Zašto ja nisam poginuo“. Pitao me je odmah da li ima nastradalih, ja sam mu rekla da su svi dobro, kaže za Kurir rođaka Zorana Stojkovića, vozača koji je upravljao autobusom u trenutku udesa.

- Brat mi je u teškom stanju, ugrađene su mu šipke u povređene noge, glava mu je zamotana. Trenutka nesreće se ne seća. Kada se probudio, rekao mi je da jedva čeka da stigne u Novi Sad da se naspava. Veoma se plašim za njega, ne znam kako će ovo podneti - kaže Stojkovićeva sestra od tetke.

 

Jelena Ivić, Jelena Rafailović, Foto: Tanjug, Foto: Dragana Udovičić, Foto: Dragan Kadić


#   Beograd   autobus   policija   saobraćajna nezgoda   Novi Sad   Zoran Stojković   Dragan Stojković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima