Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dečaka spržila struja: izgorele mu obe ruke i noge

rssBookmark and Share

Niš 18.06.2014. Kurir

Trafostanica na kojoj je Natan Vatović (11) stradao nije ograđena i nalazi se u neposrednoj blizini osnovne škole

Dečaka spržila struja: izgorele mu obe ruke i noge

Jedanaestogodišnji Natan Vatović uspešno se oporavlja na Dečjoj hirurškoj klinici u Nišu od teških opekotina koje je zadobio po rukama i nogama kad se popeo na trafostanicu u blizini svoje škole u zaječarskom selu Veliki Izvor.

Nesrećni mališan pukom srećom preživeo je strujni udar od šest hiljada volti kada je, prema rečima njegovih drugova, pokušao da dohvati gnezdo s vrapcima.

Oca lagali

Njegov otac Sreten smatra da je Natanovoj nesreći doprinelo i to što je trafostanica, koja se nalazi u neposrednoj blizini škole, potpuno neobezbeđena, pa je podneo prijavu protiv rukovodstva škole i zaječarske „Elektrodistribucije“. Međutim, kako je najavio, zatražiće i odgovornost zaječarske policije i tužilaštva zbog toga što posle nesreće nisu preduzeli ništa.

Dečakov otac kaže da mu je najpre javljeno da je Natan lakše povređen.
- Tog dana su deca slavila drugarsko veče, kojem smo prisustvovali i ja i supruga, ali smo iz škole otišli ranije kako bismo postavili slike sa ovog događaja na internet. Međutim, kad sam uključio računar, ustanovio sam da nema struje. Nisam ni slutio da je do kvara došlo jer je moj sin doživeo strujni udar - priča dečakov otac.
On ističe da ga je ubrzo pozvala direktorka škole i kazala mu da je Natan slomio ruku, ali da nije ništa opasno.

- Zatim me je ponovo pozvala i tek onda mi saopštila da mališan mora da bude prebačen u Zaječar jer ima teške povrede. Međutim, pošto nisu imali adekvatnu gazu za zbrinjavanje njegovih opekotina prebačen je u Niš - kaže ogorčeni otac.

Dva dana na intenzivnoj

Zbog težine povreda Natan je dva dana proveo na intenzivnoj nezi.
- On tvrdi da se ne seća kako ga je udarila struja. Njegovi drugovi su mi kazali da je hteo da se popne da vidi gnezdo vrabaca. Šta god da je bio razlog, dete ne može biti krivo. Nedopustivo je da se trafostanica nalazi na samo petnaest metara od dečjeg igrališta, neograđena i bez znaka upozorenja - ističe Sreten.

Mališan kaže da je važno da se trafostanica obezbedi kako se nekom drugom detetu ne bi desilo što i njemu.
- Treba da se postavi neki znak da znamo da je to opasno. Mene je baš ispeklo, sad me ne boli strašno, samo me pecka po rukama i nogama - rekao nam je Natan.

Teške povrede
IZGORELE MU OBE RUKE I NOGE

Najteže povrede mališan je zadobio na desnoj ruci, ali mu je stradala i leva, kroz koju je prošao strujni luk i izašao u predelu butine. Dečak je zadobio i povredu brade kad je pao s trafostanice. Anđelka Slavković, direktor Dečje hirurške klinike, rekla nam je da su Natanove povrede sanirane i da nije životno ugrožen.


#   Niš   struja   Klinički centar Niš   Anđelka Slavković   Klinički centar   životno ugrožen   nema struje   strujni udar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima