Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grom zapalio kuću: Za dlaku izbegnuta nova tragedija u Donjem Međurovu kraj Niša

rssBookmark and Share

Donje Međurovo 06.05.2017. B.Janačković Blic

Kuća Ljiljane Stojiljković (62) u Donjem Međurovu kod Niša zapalila se nakon što je tokom snažnog nevremena oko 17 časova u nju udario grom.

Ljiljana Stojiljković pokazuje posledice požara posle udara groma u njenu kuću Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Ljiljana Stojiljković pokazuje posledice požara posle udara groma u njenu kuću Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Do požara je došlo jer se posle udara zapalio strujomer, a potom i razvodna tabla sa osiguračima.

- Ljuštila sam paprike u sobi kada je puklo nenormalno jako. Iz strujomera je buknula vatra, sve je počelo da gori. Nisam mogla da izađem iz sobe u prizemlju kuće zbog požara već sam u strahu iskočila kroz prozor u dvorište. Da nije bilo komšije Zvonka koji je dotrčao i počeo da gasi vatru, izgorela bi mi cela kuća - kaže Ljiljana.

Intervenisala je i Hitna pomoć jer je žena usled stresa imala pritisak 200 sa 110 neposredno nakon nemilog događaja.

Komšija Zvonimir Živkovića, koji je prvi nesebično pritrčao u pomoć, kaže da je udar groma bio nešto najjače što je čuo u životu.

- Puklo je kao nešto što nikad u životu nisam čuo. Sam sam se šćućurio i pokrio glavu rukama. Onda sam iz komšinicine kuće začuo zapomaganje: "Upomoć, gori strujomer". Čuo sam je kako, viče, plače, jauče. Znajući da živi sama odmah sam potrčao i počeo da gasim vatru malim protivpožarnim aparatom. Uzeo sam jedno staro ćebe, bacio ga u baru ispred kuće i njega bacio na strujomer. Pažljivo sam ga skinuo štapom jer nisam znao da li ima struje, pa opet nastavio da gasim. Skoro sam ugasio vatru kada su došli vatrogasci. Nije mi žao što sam se pomučio, mogla je komšinici kuća da izgori - ispričao nam je Živković, sav garav od gašenja požara.

- Izgoreo je i strujomer i razvodna tabla, sklopka, telefon, frižider, mašina za veš koju sam jedva otplatila na kredit od penzije, laminat u predsoblju… Pored sve štete koju sam pretrpela ni kriva ni dužna iz Elektrodistribucije su došli i rekli da moram sama da platim strujomer. Pa odakle ću ja da ga platim kada živim od penzije koja iznosi 12.000 dinara - priča plačući nesrećna žena.

Ljiljanina ćerka Olivera Ljubenović, kaže da se nada da će njenoj majci pomoći opština Palilula na čijoj se teritoriji ovo selo nalazi.

- Naš pokojni otac je primao invalidsku penziju. Kada je umro majka je nasledila primanja od kojih jedva preživljava. Majka sama ne može da pokrije štetu pa se nadamo pomoći opštine - kaže Olivera.

Pre dva dana grom ubio dvojicu pecaroša

Udar groma u kuću u Donjem Međurovu, desio se samo dva dana nakon što je tokom nevremena grom ubio dvojicu ribolovaca u susednom Malošištu. Kako je naš list pisao, tada su stradali Saša Živković (47) i njegov bratanac Marjan Živković (31) iz Malošišta.


#   Hitna pomoć   grom   požar   Donje Međurovo   Ljiljana Staković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima